Med jako lék


Léky z medu proti nachlazení a nemocem naleznete v tomto odkazu.

Pokrmy z medu


Jídla a pokrmy připravené z medové pochoutky naleznete v tomto odkazu.

Druhy medu


Květový med

Přírodní koncentrát nektaru z květů převážně léčivých rostlin. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů
- glukózy a fruktózy. Je přírodně obohacen o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony,
éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství.

Medovicové (lesní) medy

Jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. Obsahující více fruktózy a dextrinů,
hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívající lidskému organizmu. Mají charakteristickou,
velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené.

Smíšený med

Je směsí určitého podílu medů nektarových - květových a medů medovicových - lesních. Proto obsahuje přírodní látky
jak z nektaru léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů. Smíšený med má výhody
květového i medovicového medu. Smíšený med je velice hodnotný, u nás značně rozšířený i oblíbený.

Pastový med

Je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací.
Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoliv přísad. Proto je to plnohodnotný přírodní včelí med,
který si uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se již nemění - dále nekrystalizuje. Má světle bělavou až nažloutlou
barvu a výbornou, lahodnou chuť. Snadno se roztírá, ale neteče - proto je vhodný zvláště pro děti.

Jak skladovat med?

Vysoký obsah cukrů působí do značné míry samokonzervačně, přesto je však nutno při skladování dodržovat určitá pravidla.
Med skladujeme při teplotě do 15 °C v suchých místnostech a chráníme ho před přímým slunečním světlem.
K uskladnění je nejvhodnější použít nádoby ze skla. Ve vhodných podmínkách si med udrží plně kvalitu 2 roky.

Proč některé medy krystalizují?

Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly.
V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají
delší dobu v tekutém stavu.

Zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti. Takový med je možné rozehřát ve vodní lázni
opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50 - 60 °C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta
by měla negativní vliv na kvalitu medu. V žádném případě není krystalizace na závadu! Naopak, zkrystalizovaný
med je známkou pravosti.