Recepty jsou čerpány z: www.vcelimed.eu
Bezmasá jídla
Marinády na kuře
Saláty
Dezerty,
pečivo, perníky
Chléb a pečivo
Perník na figurky
Vánoční a čajové pečivo, keksy
Nápoje
Další recepty
Jídla masitá
Glazované jehněčí
-
2 lžíce olivového oleje
-
2 kila jehněčí kýty
-
1 cibule
-
2 stroužky česneku, utřené
-
2 sušené papričky chilli podrcené
-
2 hrnky slepičího bujónu
-
4 hrnky rajčatového protlaku
-
1 bobkový list
-
sůl a pepř
glazura:
-
6 sušených papriček chilli
-
4 hrnky vařící vody
-
1/2 hrnku medu
-
1 lžička pomerančové kůry
-
1 hrnek jogurtu
-
sůl
Plátky kýty se osmaží na
oleji ze všech stran a vyjmou z oleje. Do oleje vložíme nakrájenou
cibuli a česnek a krátce osmažíme, přidáme papričky chilli, protlak,
bujón, sůl a koření. Krátce provaříme a vrátíme kýtu. Přikryjeme a
pečeme 2 až 2 a půl hodiny dokud maso není zcela měkké. Papričky na
glazuru přelijeme horkou vodou a necháme několik minut změknout. V
mixeru rozmixujeme papričky, 1 hrnek vody, med a pomerančovou kůru.
Kýtu vyjmeme z omáčky potřeme glazurou a pod grilem necháme
zkaramelizovat. Podává se s omáčkou ozdobené osoleným vychlazeným
jogurtem.
Glazovaná šunka
-
na 2 kila vařené šunky:
-
1/4 hrnku celých hřebíčků
-
1/4 hrnku tmavého syrobu
-
2 hrnky medu
-
200g másla
Šunku nakrájíme na silnější
plátky a ozdobně propícháme celými hřebíčky. Glazuru z medu, syrobu a
másla prohřejeme a šunku během pečení potíráme každých 15 minut .
Pečeme asi 1 hod při 170 stupních, během posledních několika minut
zvýšíme teplotu na maximum nebo zkaramelizujeme glazuru pod grilem.
Grilované roštěnky 'Texas'
-
4 roštěnky
-
1/4 hrnku medu
-
4 stroužky česneku (utřené)
-
1 lžička soli
-
1 lžička hrubě mletého pepře
-
2 lžičky hořčičného prášku
-
2 lžičky chilli
Do každé roštěnky vetřeme
lžíci medu a koření. Necháme odležet půl hodiny a grilujeme.
Kapr v pikantní omáčce
-
1 kapr naporcovaný
-
2 vaječné bílky osmažené na oleji nasekané nadrobno
-
4 dl rajčatové šťávy
-
šťáva z jednoho citrónu
-
3 dl bílého vína
-
2 lžičky sójové omáčky
-
6 vlašských ořechů
-
12 bobkových lístků
-
2 lžíce medu
-
4 lžíce vody
-
řeřicha
-
pepř, sůl, olej na smažení
Kousky kapra pokapeme
citrónovou šťávou, proložíme bobkovými listy, zatížíme a necháme
odležet. Na pánvi smícháme olej, vodu a sójovou omáčku a na směsi
osmažíme kapra. Maso vyjmeme, omáčku doplníme zbytkem surovin (vyjma
řeřichy) a krátce povaříme. Kapra na talíři zalijeme omáčkou a posypeme
řeřichou.
Kuřecí prsíčka zapečená se sýrem
-
prsíčka ze dvou kuřat
-
2 lžičky kořenící soli
-
6 tenkých plátků slaniny
-
1/3 hrnku medové majonézy
-
1 lžíce sušené cibule
-
1 lžíce rostlinného oleje
-
1 hrnek nakrájených čerstvých hub
-
2 hrnky strouhaného sýra
-
2 lžíce petrželky
Prsíčka promneme s kořenící
solí a necháme v chladu půl hodiny odležet. V misce smícháme medovou
majonézu a sušenou cibuli. Polovinu uschováme v ledničce. Na pánvi
osmažíme slaninu do křupava a vyjmeme. Na pánvi krátce osmažíme prsíčka
z obou stran. Prsíčka přendáme do zapékací misky, zakapeme majonézou a
zakryjeme houbami a slaninou. Zasypeme sýrem a zapékáme asi 15 minut.
Ozdobíme petrželkou a servírujeme se zbytkem medové majonézy.
Kuřecí salát Santa Anna
-
180 g kuřecího masa nakrájeného na kostičky
-
1 lžíce oleje na smažení
-
1/2 hrnku na nudličky nakrájených sladkých červených paprik
-
1/2 hrnku na jemno nakrájené cibule
-
1/2 hrnku nakrájených hub
-
4 litrový hrnec čerstvých špenátových listů
-
1/4 hrnku nakrájených ředkviček
dresink:
-
1/3 hrnku vinného octa
-
1/3 hrnku medu
-
1 lžička dobromysle
-
1/2 lžičky soli
-
1/4 lžičky pepře
-
1/8 lžičky cayennského pepře
Kuřecí maso marinujeme v 1/4
hrnku dresinku přes noc. Marinádu scedíme a uschováme. Maso osmažíme
zprudka na pánvi. Přidáme papriku, cibuli, houby, uschovanou marinádu a
smažíme další minutu. Přidáme špenát a smažíme jen dokud mírně
nezvadne. Přidáme ředkvičky. Podáváme se zbylým dresinkem.
Marinády na kuře, kuřecí křídla atp.
I.
-
1/2 hrnku sojové omáčky
-
1/2 hrnku medu
-
2 lžíce melasy
-
2 lžíce chili omáčky
-
1 lžička mletého zázvoru
-
2 stroužky česneku
II.
-
1 hrnek medu
-
1/4 hrnku sojové omáčky
-
2 stroužky česneku
III.
-
1 hrnek medu
-
1/2 hrnku sojové omáčky
-
2 lžíce kečupu
-
1 stroužek česneku
-
2 lžíce olivového oleje
IV.
-
1 lžíce třeného česneku
-
2 lžíce nasekaných čerstvých lístků máty
-
1 lžíce másla
-
šťáva z 1 citronu
-
1/4 hrnku medu
V.
-
1/2 hrnku medu
-
2/3 hrnku hořčice
-
Šťáva z 1/2 citronu
-
1 lžička karí
-
3 stroužky utřeného česneku
-
1 lžička pepře
VI.
-
2 lžíce medu
-
2 lžíce plnotučné hořčice
-
1 citron na kolečka nakrájený
-
sůl
Thajská marináda na kuřecí křidélka
-
4 stroužky česneku,
-
1 lžíce barevného pepře drceného,
-
koriandr mletý,
-
zázvor,
-
sojová omáčka,
-
2 lžíce medu,
-
100 g kečupu,
-
grilovací koření
-
olej.
-
Příloha: 400 g rýže, mražený hrášek, červená paprika
Postup při marinování (pro
všechny marinády): přísady smícháme a směsí potřeme naporcované kuře. V
chladu necháme odležet alespoň 1 hodinu. Pečeme jako obvykle.
Mleté maso zapečené s fazolemi
-
1 kilo mletého masa (vepřové + hovězí)
-
2 hrnky nakrájené cibule
-
1/4 hrnku oleje
-
2 hrnky kečupu
-
1/2 hrnku medu
-
2 lžíce hořčice
-
1 lžička soli
-
2 lžíce vinného octa
-
4 hrnky uvařených malých bílých fazolí
Cibulku osmažíme do zlatova.
Přídáme mleté maso a za stálého míchání zprudka smažíme. Jakmile
cibulka začne hnědnout přidáme další ingredience a promícháme.
Přelijeme do pekáčku a zapékáme v ostré troubě asi 30 minut.
Pomerančové kuřecí řízky
-
6 kuřecích řízků
-
125 g másla nebo tuku
-
180 ml pomerančového koncentrátu
-
1/4 hrnku medu
-
3/4 hrnku strouhanky
-
1/2 hrnku hladké mouky
-
1 lžička papriky
-
1/4 lžičky tymiánu
-
1/2 lžička soli
Řízky potřeme rozpuštěným
tukem. V misce smícháme pomerančový koncentrát a med. V jiné misce
smícháme strouhanku, mouku, papriku, tymián a sůl. Rízky namočíme ze
všech stran v pomerančové směsi a obalíme ve strouhance. Vložíme do
pekáčku, přelijeme zbývajícím máslem a zbývající směsí medu a
pomerančového koncentrátu. Pečeme při 190 °C 45 až 50 minut.
Pstruh (losos) na roštu
-
6 řízků ze pstruha nebo lososa
-
marináda:
-
1/2 hrnku suchého bílého vína
-
1/4 hrnku medu
-
1/4 hrnku sojové omáčky
-
2 stroužky utřeného česneku
-
1/4 hrnku sezamového nebo jiného oleje
Potřeme řízky marinádou a v
chladu necháme odležet přes noc. Grilujeme 5 až 6 minut z každé strany.
Šunková sekaná
-
1/4 kg mleté šunky
-
1/4 kg mletého vepřového
-
1/4 kg mletého hovězího
-
2 hrnky kukuřičných lupínků
-
2 vejce
-
1/4 hrnku medu
-
1/2 lžičky papriky
-
1/4 lžičky šalvěje
-
1/4 kostky drůbežího vývaru
-
1 lžička hořčice
-
sůl
Promícháme a v pekáči upečeme
v troubě. Servírujeme s bramborovou kaší a s houbovou omáčkou.
Teriyaki
-
1 roštěnec
-
1 hrnek sojové omáčky
-
1/2 hrnku medu
-
3 kousky kandovaného zázvoru, nakrájené
-
1 stroužek česneku
Na pánvi smícháme všechny
přísady, na mírném ohni promícháváme dokud se nespojí a nalijeme na
nakrájené roštěnky. Necháme v chladu odležet asi 2 hodiny. Pečeme v
mírné troubě.
Thajská omáčka k namáčení (dip) pro pečené kuře
-
1/2 hrnku medu
-
1/4 hrnku arašídového másla
-
2 lžíce sojové omáčky
-
1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
-
1/8 lžičky drcených sušených ostrých papriček
Vše důkladně promícháme.
Kousky kuřete při jídle namáčíme do omáčky.
Bezmasá jídla
Cibule zapečená s estragonem
-
6 cibulí
-
3 lžíce balzamikového octa
-
1/4 hrnku medu
-
1/2 lžičky estragonu
Cibuli oloupeme a na vrcholu
nařízneme do tvaru kříže. Vložíme do pekáčku zalijeme zálivkou
z ostatních ingrediencí. Necháme 1 hod. odležet a pečeme 30 - 40 minut.
Dýně nadívaná
-
1 malá dýně (s průměrem cca 25 cm)
-
4 jablka na kostičky nakrájená
-
1 hrnek hrozinek
-
1 hrnek nasekaných ořechů
-
1/4 lžičky skořice
-
1/4 lžičky muškátového oříšku
-
2 pomeranče, oloupané a nakrájené nebo 1 lžíce citronové štávy
-
1/2 hrnku medu
U dýně odřízneme vrcholek
a odstraníme semena. Smícháme ostatní přísady a naplníme jimi dýni.
Přikryjeme odříznutým vrcholkem jako pokličkou. Pečeme na plechu v
troubě dokud dužnina dýně není měkká (asi 1 hodinu).
Dýně pečená s bylinkovým máslem
-
2 - 3 menší dýně s pevnou dužninou (Hokkaido atp.)
-
1,5 lžičky petrželky
-
1,5 lžičky šalvěje
-
1 lžička rozmarýny
-
1 lžička tymiánu
-
3 lžíce rozpuštěného másla
-
1/3 hrnku medu
Dýně rozpůlíme (pokud jsou
velmi malé tak jen odřízneme vrcholek a vydlabeme) a odstraníme semena.
Vložíme na vymaštěný plech a pokapeme máslem s bylinkami. Pečeme při
170 °C do poloměkka. Zakapeme medem a dopečeme. Zalijeme zbylým
bylinkovým máslem a podáváme.
Dýně pečená s Worcestrovou omáčkou
-
2 menší dýně
-
1/4 hrnku medu
-
2 lžíce másla
-
2 lžíce mletých vlašských ořechů
-
2 lžíce hrozinek
-
2 lžičky Worcestrové omáčky
Dýně podélně rozpůlíme,
nevydlabáváme. Pečeme při 170 °C do měkka (asi 45 minut). Vydlabeme
semena a dužninu, pokameme směsí ze zbylých ingrediencí. Zapečeme
dalších cca 10 minut.
Fazole pečené s rajčaty
-
2 hrnky předem uvařených fazolí
-
1 hrnek rajčat
-
1 cibule
-
1/2 hrnku medu
-
1 lžička francouzské hořčice
-
špetka jedlé sody
-
(3-4 plátky slaniny)
-
olivový olej
Vše promícháme a pečeme v
mírné troubě až do zhoustnutí. Podáváme s kečupem.
Houbová smaženice
-
1,5 lžičky sezamového oleje
-
2,5 hrnku čerstvých nakrájených hub (typu shiitake)
-
1/2 hrnku nastrouhaných mrkví
-
2 lžíce sojové omáčky
-
2 - 3 lžíce suchého sherry
-
1 lžíce medu
-
1/2 hrnku zeleninového vývaru
-
1 zelená cibulka, jemně krájená
Ve woku rozehřejeme olej a 4
minuty velmi zprudka smažíme houby. Přidáme mrkev a pokračujeme ve
smažení další 3 minuty. Přidáme sojovou omáčku, sherry, med a vývar,
přikryjeme a dusíme 2 minuty. Ozdobíme zelenou cibulkou.
Kapustové karbanátky ve sladkokyselé omáčce
-
1/2 kg kapusty
-
1 cibule
-
2 housky namočené v mléce
-
2 lžíce tuku na osmažení cibule
-
2 vejce
-
asi 4 lžíce strouhanky
-
1/2 lžičky pepře
-
1/2 lžičky worcestrové omáčky
-
sůl
omáčka:
-
1 hrnek medu
-
3/4 hrnku vinného octa
-
2 lžíce kukuřičné škrobové moučky
-
1/4 hrnku vody
Uvařenou kapustu umeleme
spolu s houskou, vmícháme osmaženou cibulku a ostatní přísady. Tvoříme
karbanátky (asi poloviční velikosti než obvykle), obalíme v mouce
opečeme na oleji do růžova a vyjmeme. Omáčku spojíme na téže pánvi
a vložíme karbanátky zpět. Na mírném plameni doděláváme asi 30 minut.
Medový špenát
-
4 velké brambory,
-
4 šalotky,
-
3 lžíce podzemnicového oleje,
-
350 g hub šitake,
-
2 stroužky česneku,
-
350 g špenátových listů,
-
2 lžíce sherry,
-
2 lžíce medu,
-
100 g modrého sýru.
Brambory uvaříme do poloměkka,
podélně rozpůlíme a vydlabeme. Na pánvi osmažíme nakrájenou šalotku
a houby šitake. Přidáme česnek a mladé špenátové listy. Po zvadnutí
listů přidáme směs medu a sherry, kterou jsme před tím rozmíchali v
misce. Směsí špenátu a hub plníme vydlabané brambory a zapékáme modrým
sýrem.
Mrkev dušená v alobalu
-
1/2 kila mrkve
-
2 lžíce másla
-
2 lžíce medu
-
koření: pepř nebo kuře tobaco nebo některá z marinád na kuře
-
sůl
Mrkev nakrájenou po délce na
čtvrtiny vložíme do alobalu, poklademe kousky másla, pokapeme medem a
zasypeme kořením, posolíme. Grilujeme při mírné teplotě 30 - 40 minut.
Před podáváním promícháme. Výborné, pokud na své BBQ chcete pozvat i
vegetariány, nebo jako příloha ke kuřeti v medové marinádě.
Mušličky s uzeným sýrem tofu
-
1/2 kg těstovin mušliček,
-
2 lžíce citrónové šťávy,
-
8 nakrájených jarních cibulek,
-
5 stroužků česneku,
-
2 lžíce rajčatového protlaku,
-
1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru,
-
2 lžíce medu,
-
250 g uzeného sýry tofu,
-
špetka tymiánu,
-
pepř, sůl,
-
rostlinný tuk,
-
ocet.
V osolené vodě s jednou
čajovou lžičkou citrónové šťávy uvaříme těstovinové mušle. Na
rozehřátém oleji osmažíme nakrájenou jarní cibulku, nadrobno nakrájený
zázvor a česnek. Přidáme zbytek citrónové šťávy, rajčatový protlak,
ocet, med, na kostky nakrájený sýr tofu a asi 5 minut podusíme. Uvařené
mušličky scedíme, ihned promícháme s omáčkou, posypeme nasekanou
petrželkou a podáváme.
Novoanglické zapečené fazole
-
1/4 kila slaniny
-
1/2 hrnku nakrájené cibule
-
3/4 hrnku medu
-
4 lžičky hořčice
-
1 lžička soli
-
1/8 lžičky kayánkého pepře
-
4 hrnky uvařených malých bílých fazolí
Na pánvi orestujeme cibulku a
slaninu, vmícháme med, hořčici, sůl a pepř. Do pekáčku vložíme vrstvu
fazolí a zalijeme směsí. Zapékáme při 160 °C dokud se tekutina
nevsákne.
Palačinky s medem
-
1/2 l vody
-
mouka hladká dle potřeby
-
1vejce
-
olej na smažení
-
med
Palačinky děláme obvyklým
způsobem, horké na pár vteřin ponoříme do teplého medu nebo medem jen
pokapeme.
Rýžový puding
-
2 hrnky vařené kulatozrnné rýže
-
2 hrnky mléka
-
1/2 hrnku medu
-
1 hrnek hrozinek
-
3 vejce, našlehané
Ingredience promícháme a
vlijeme do máslem vymazané formy. Navrchu poprášíme skořicí a
muškátovým oříškem. Pečeme v troubě při 170 °C asi 1 hodinu.
Sója po čínsku
-
1 krabička sojového granulátu,
-
2 lžíce kukuřičného škrobu,
-
2 lžíce sojového oleje,
-
1 lžíce sojové omáčky,
-
1 lžíce pepře,
-
1 lžíce sladké papriky,
-
1 lžíce curry,
-
sůl,
-
1 cibule,
-
1 lžíce medu,
Sojový granulát uvaříme ve
vodě asi 20 minut. Vodu vylijeme a přidáme kukuřičný škrob, sojový
olej, sojovou omáčku, pepř, sladkou papriku, curry, sůl a med. V této
směsi granulát necháme marinovat. Sojové maso orestujeme a přidáme
cibuli. Podáváme s vařenou rýží.
Španělské fazole zapečené
-
1 kg vařených fazolí
-
1 zelená paprika
-
1 stroužek česneku
-
2 lžíce másla
-
1 cibule
-
150 g ostrého kečupu
-
1/4 hrnku medu
-
1 hrnek strouhaného ostrého sýra
-
1 hrnek strouhanky
-
sůl, pepř, paprika dle chuti
Na pánvi na másle zpěníme
cibuli, papriku a česnek. Smícháme s fazolemi, kečupem a medem a
nalijeme do formy. Sýr promícháme se strouhankou a kořením a nasypeme
na fazole. Zapékáme v troubě při 180 °C dokud sýr nezrůžový.
Těsto na pizzu z celozrnné mouky
-
20g droždí
-
1 hrnek teplé vody
-
2 hrnky celozrnné mouky
-
1 lžička soli
-
1 lžíce medu
Droždí rozdrobíme v teplé
vodě a necháme 10 minut na teplém místě. Promícháme mouku se solí, v
mouce uděláme důlek, do něj nalijeme med a droždí a vypracujeme vláčné
těsto. V teple necháme několik minut vykynout. Vyválíme tenkou placku,
několikrát ji propíchneme vidličkou a poklademe náplní podle gusta.
Peče se do křupava.
Těstoviny s ořechy
Uvařené a scezené těstoviny
promícháme se zpěněným máslem, medem, nastrouhanými vlašskými ořechy a
podáváme. Med i ořechy můžeme krátce předem osmažit na másle. Osmažit
dozlatova na másle (nebo nasucho) je možno i těstoviny, předtím než se
zalijí vodou (nebo mlékem) a dají vařit.
Saláty
Cuketový salát
-
mladá cuketa nakrájená na proužky
-
1/2 hrnku medu
-
1/2 hrnku bílého vinného octa
-
1/3 hrnku oleje
-
1/4 hrnku nakrájené zelené papriky
-
1/4 hrnku nakrájeného celeru
-
1 lžíce nakrájené cibule
-
sůl, pepř
Po smíchání přísad vychladíme
přes noc.
Fazolkový salát
-
2 lžíce medu
-
400 g uvařených mladých fazolek
-
1 cibule
-
pažitka
-
1 lžíce oleje
-
špetka soli
-
šťáva z půl citronu
-
uzený sýr
Na kousky nakrájené lusky
smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, zalijeme zálivkou z medu, oleje,
citronové šťávy a soli. Ozdobíme pažitkou a strouhaným sýrem.
Ovocný salát
-
3 pomeranče
-
2 banány
-
hlávkový salát
-
1/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
Pomeranče nakrájíme na
kolečka, banány na malé kousky, zalijeme paprikovou zálivkou II a
necháme půl hodiny v chladu odležet. Ovoce servírujeme na mísu
vyloženou salátovými listy.
Německý bramborový salát
-
6 brambor
-
6 plátků špeku
-
1/2 hrnku medu
-
1 malá cibule, jemně nakrájená
-
6 lžiček vinného octa
-
1 lžíce mouky
-
1 lžička soli
-
špetka pepře
Brambory uvaříme ve slupce
oloupeme a nakrájíme na hranolky. Spek nakrájíme na kostičky a usmažíme
do křupava. Přidáme ostatní přísady a provaříme. Nalijeme na brambory a
zapečeme v troubě při 170 °C 20minut.
Salátové zálivky
Cibulová
(na míchaný zelný salát s celerem a paprikou)
-
3/4 hrnku medu
-
3/4 vinného octa
-
1/2 hrnku vody
-
1/2 hrnku na jemno krájené cibule
Tuto zálivku na mírném
plameni dusíme 5 minut
Francouzská
-
1 hrnek oleje
-
1/2 hrnku medu
-
1/2 lžičky soli
-
1/3 hrnku omáčky chilli
-
1/2 jablečného octa
-
1/2 hrnku jemně krájené cibule
-
1 lžíce Worcestrové omáčky
Vše dobře promícháme v
mixeru.
Medová majonéza
-
2 lžíce medu
-
2 žloutky
-
1/4 l slunečnicového oleje
-
1 lžička hořčice
-
2 lžíce citrónové šťávy
Med šleháme se žloutky a
během šlehání pomalu přikapáváme olej. Když je hmota dostatečně hustá
přimícháme hořčici a citrónovou šťávu.
Papriková I
(na míchaný zeleninový salát s kousky šunky nebo kuřecího masa)
-
1/2 hrnku medu
-
1/2 hrnku oleje
-
1/2 hrnku vinného octa
-
1/2 lžičky soli
-
1/4 lžičky pepře
-
1 lžička papriky
-
1 lžička makových semínek
Papriková II
(na ovocný salát)
-
1/4 hrnku medu
-
3 lžíce citrónové šťávy
-
1 lžička soli
-
1/4 lžičky papriky
-
3/4 hrnku salátového oleje
Dezerty, pečivo, perníky ...
Dezerty
Arašídy v karamelu
(recept pro mikrovlnou troubu)
-
1/2 hrnku medu
-
2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
-
1 lžička mleté skořice
-
4 hrnky pražených solených arašídů
Med, tuk a skořici
promícháme. Vložíme do mikrovlnné trouby a zapneme na plný výkon na 4 -
5 minut až směs zkaramelizuje. Vmícháme arašídy, dbáme aby všechny byly
obaleny karamelem. Znovu vložíme do mikrovlnky, promícháme po třech
minutách a znovu zapneme na další tři minuty, resp. dokud směs nezačne
pěnit. Rozprostřeme v tenké vrstvě na vymazaný plech či folii. Po
vychladnutí rozlámeme na malé kousky.
Baklava
orientální desert, velmi tučný a sladký, ale vynikající
-
listové těsto 400g
-
125g másla
-
1 hrnek mletých vlašských ořechů
-
1/2 hrnku medu
-
1/4 hrnku cukru krupice
-
hřebíček
-
citrónová kůra
-
kousek skořice
-
1/2 hrnku vody
Listové těsto rozválíme na
několik velmi slabých plátů. Na dno pekáče položíme první plát,
pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme ořechy, opět položíme plát těsta
a postup zopakujeme. Nakonec překryjeme silnějším plátem těsta, potřeme
tukem. Těsto na povrchu rozkrájíme diagonálními řezy na kosočtverečky,
propícháme v rozích hřebíčkem a pečeme při 180 °C asi 3/4 hodiny.
Mezitím si připravíme směs z citrónové kůry, medu, cukru,vody a
skořice, kterou vaříme na mírném ohni a stálého míchání asi 30 minut.
Skořici vyjmeme a směs nalijeme na horký dezert. Po vychladnutí
rozkrájíme ostrým nožem na jednotlivé kousky.
Banány pečené s pomeranči
-
2 banány
-
1 pomeranč
-
2 – 3 lžičky vlašských ořechů pomletých
-
2 lžičky brandy
Banány rozkrojíme a spolu s
dílky pomeranče rozložíme na zapékací misku. Pokapeme medem a dáme do
trouby. Vyjmeme až med začne karamelizovat. Polijeme brandy a zapálíme.
Dýňový krém (pudink)
-
1 1/2 hrnku uvařené a rozmixované dýně
-
1 hrnek mléka
-
2 rozšlehaná celá vejce
-
4 lžíce medu
-
1 lžička skořice
-
1/2 lžičky muškátového oříšku
-
1/4 lžičky zázvoru
-
1 vanilkový cukr
-
špetka soli
Dobře smícháme všechny
ingredience a nalijeme je do máslem vymazaných misek. Misky vložíme do
pekáčku naplněného zčásti vodou. Pečeme ve střední troubě asi 30 minut,
respektive dokud krém nezhoustne. Podáváme teplé, nejlépe s vanilkovou
zmrzlinou.
Jablka v karamelu
-
2 hrnky medu
-
3/4 hrnku neslazeného kondenzovaného mléka
-
1 vanilkový cukr
-
3 lžíce másla
-
6 velkých jablek
Med a mléko vaříme na pánvi
dokud nezkaramelizuje, přidáme vanilku, máslo a špetku soli. Jablka
ponoříme do karamelu a dáme vychladit na pečící papír.
Karamel I
-
8 lžic cukru
-
2 lžíce medu
-
2 lžíce másla
-
citrónová šťáva
Cukr roztavíme na pánvi a
jakmile začne hnědnout sejmeme z plotýnky a vmícháme med, máslo a
citrónovou šťávu. Doplnit můžeme sezamová semínka, mleté oříšky...
Karamel II
-
2 hrnky cukru
-
2 hrnky medu
-
špetka soli
-
1/2 hrnku másla
-
1 hrnek kondenzovaného mléka
Smícháme cukr, med a sůl a
vaříme. Jakmile začne hnědnout přidáváme po troškách za stálého míchání
máslo a mléko. Po zhoustnutí nalijeme na vymaštěnou folii, po
vystydnutí nakrájíme na kousky.
Med s ořechy
Sklenici naplníme vyloupanými
ořechy (vlašskými nebo lískovými) a zalijeme mírně ohřátým pastovaným
medem. Je to velmi dobrý prostředek na trénování silné vůle. Komu
vydrží sklenice déle než dva dny je velmi dobrý!
Medová šlehačka
(na zdobení dortů atp.)
-
2 lžíce medu
-
1 hrnek šlehačky
-
1/2 lžičky skořice
Do šlehačky vmícháme med a
skořici.
Medové máslo
-
1 hrnek másla (nesmí být rostlinné!)
-
1 hrnek medu, pastovaného nebo tekutého
Do změklého másla v míse
zašleháváme postupně med až je směs pěkně nadýchaná. Medové máslo se
dříve (t.j. v době kdy ještě nebyl znám pastovaný med) používalo jako
pomazánka, teď se používá jako základ pro pečení perníku atp.
Medové trubičky
-
60g másla
-
1,5 lžíce medu
-
40g hladké mouky
-
50g práškového cukru
-
1 lžička koňaku
Na plotně rozpustíme med s
cukrem a odstavíme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné
těsto. Ještě teplou hmotu klademe lžičkou na vymaštěný alobal
rozprostřený na plechu a mírně roztlačíme. Pečeme při 180 stupních do
zlatova. Placičky necháme jen trochu vystydnout a na vařečce stáčíme
trubičky. Pokud placičky příliš ztvrdnou, dáme je znovu ohřát do
trouby. Trubičky plníme šlehačkou.
Medové sněhové pusinky
-
1 bílek
-
1/2 hrnku medu
Bílek šleháme ve šlehači,
jakmile se začne tvořit sníh přidáváme postupně med a šleháme až je
sníh dostatečne tuhý. Vytvarujeme pusinky a sušíme ve velmi mírné
troubě.
Medový nugát
-
1/2 hrnku medu
-
1 hrnek cukru
-
špetka soli
-
1/2 hrnku vody
-
2 bílky
-
1/4 hrnku nasekaných ořechů
Smícháme med, cukr, sůl a
vodu a na mírném plameni přivedeme k varu. Vaříme bez míchání, dokud
teplota nedosáhne 155 stupňů. Syrup nalijeme za stálého míchání na
sních z bílků. Přidáme oříšky a nalijeme na vymaštěnou folii. Po
vychladnutí nakrájíme.
Mrkvový krém (pudink)
-
4 vejce
-
1/2 hrnku medu
-
3 hrnky horkého mléka
-
3/4 hrnku najemno nastrouhaných mrkví
-
2 lžíce sherry nebo griotky
-
nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
-
špetka skořice
-
špetka soli
Našleháme vejce s medem a
solí do pěny. Přidáme mléko. Dobře promícháme s mrkví, sherry a
pomerančovou kůrou. Nalijeme směs do máslem vymazaných misek. Misky
vložíme do pekáčku naplněného zčásti vodou. Pečeme ve střední troubě
asi 30 - 45 minut, respektive dokud krém nezhoustne.
Pečené fíky s jogurtem
-
čerstvé fíky
-
tekutý med
-
bílý jogurt (řeckého typu)
-
mandle
Fíky na vrcholu nařízneme do
kříže, zabalime do alobalu a pečeme na grilu. Rozbalíme, zakapeme
medem, posypeme mandlemi a ozdobíme lžící jogurtu.
Tvarohový krém s vínem
-
100 g medu
-
400 g tvarohu
-
1 bal. vanilkového cukru
-
kůra z 1 citrónu
-
1 vejce
-
1 žloutek
-
1 dcl bílého vína
-
40 g hrozinek
-
3 piškoty
Vše kromě vína a hrozinek
dáme do mixéru a mícháme. Postupně přiléváme víno. Nalijeme do misek,
ozdobíme hrozinkami a podáváme.
Višně v rumu
-
400 g medu
-
0,3 l rumu
-
500 g višní
Do sklenice postupně vrstvíme
omyté višně, zaléváme rumem a tekutým medem. Višně musí být zcela
potopené. Po odležení višně používáme na zdobení a do alkoholických
koktailů, tekutinu můžeme pít jako višňový likér.
Zmrzlina
Zmrzlinu slazenou medem můžeme vyrobit prakticky z čehokoliv. Nejlépe ovšem z ovoce. Ovoce nejprve nakrájíme na menší kousky a zmrazíme. Zmražené dáme do mixeru a během mixování přidáme med podle chuti, případně smetanu nebo kondenzované mléko. Typ: Přijde králíček ke stánku se zmrzlinou: "Máte mrkvovou zmrzlinu?" "Nemáme králíčku." Druhý den přijde opět králíček ke stánku se zmrzlinou: "Máte mrkvovou zmrzlinu?" "Nemáme králíčku." Třetí den přijde králíček ke stánku se zmrzlinou: "Máte mrkvovou zmrzlinu?" "Ano máme králíčku!" "Ta je hnusná co?"
Jahodový zmrzlinový pohár
-
1/2 l jahod
-
2 citrony
-
1 hrnek medu
-
2 hrnky vody
-
sníh z 1 bílku
Jahody propasírujeme, smícháme s medem a vodou necháme stát několik hodin. Směs dáme do mrazáku a jakmile začne tuhnout vmícháme sníh z vaječného bílku. Znovu dáme do mrazáku.
Mražený grapefruitový kokteil
-
1/2 l vody
-
4 hrnky grapefruitového džusu
-
2 lžičky želatiny
-
2 hrnky medu
-
trocha nasekaného kandovaného ovoce
Dvě lžíce studené vody
nalijeme na želatinu a necháme změknout. Přelijeme vřelou vodou,
přidáme med a mícháme dokud se vše nerozpustí. Přidáme džus. Necháme
schladnout a dáme do mrazáku. Zdobíme kandovaným ovocem.
Chléb a pečivo
Kukuřičný chléb
-
3/4 hrnku kukuřičné mouky
-
1 hrnek hladké mouky pšeničné
-
1 lžička kypřicího prášku
-
1/2 lžičky soli
-
1 hrnek mléka
-
1/4 hrnku medu
-
1 vejce, našlehané
-
2 lžíce rozpuštěného másla
Smícháme suché ingredience,
přidáme mléko, med, vajíčka a máslo. Pečeme ve vymaštěné formě při 200
°C asi 25 minut.
Otrubový chléb s podmáslím
-
1 hrnek otrub
-
1 hrnek hladké mouky
-
1/2 hrnku hrozinek
-
2 lžíce oleje
-
1/2 hrnku medu
-
3/4 hrnku podmáslí
-
1 vejce
-
1 1/2 lžičky jedlé sody
-
1/2 lžičky soli
-
1/2 lžičky skořice
Smícháme otruby hrozinky,
olej, med a podmáslí. Necháme odležet až se tekutiny vsáknou. Přidáme
vejce a důkladně promícháme. Odděleně promícháme mouku, sodu, sůl a
skořici. Lehce vmícháme do těsta. Pečeme ve vymazané a vysypané formě
při 170 °C 45 minut.
Sýrový celozrnný chléb
-
3 hrnky celozrnné mouky
-
4 hrnky hladké mouky
-
1/3 hrnku medu
-
1 lžička soli
-
40 g droždí
-
2 hrnky vody
-
2/3 hrnku mléka
-
3 hrnky strouhaného čedaru
-
1 bílek
-
sezamová semínka
V teplém mléce a vodě
rozpustíme med a rozmícháme droždí, necháme vzejít na teplém místě. Na
vál prosijeme mouku, ve středu vytvoříme důlek do kterého nalijeme
kvásek. Zaděláváme těsto, postupně přidáváme sýr. Důkladně několik
minut zpracováváme. Na teplém místě necháme těsto přikryté utěrkou
nakynout, až zdvojnásobí objem. Těsto rozdělíme na 6 kousků, z každého
vyválíme asi 40 cm dlouhý váleček. Ze tří válečků spleteme bochník,
máme tedy dva bochníky. Pod utěrkou necháme opět nakynout na
dvojnásobný objem. Před pečením potřeme bílkem rozšlehaným s trochou
vody. Pečeme při 200 °C asi 45 minut.
Koláče a dorty
Citrónová poleva na dorty a perníky
-
250 g změklého másla
-
1/4 hrnku medu
-
1 vanilkový cukr
-
3/4 odtučněného sušeného mléka
-
citrónová šťáva a kůra ze dvou citronů
V míse smícháme med, máslo a
vanilkový cukr. Po částech přidáváme sušené mléko, citrónovou šťávu a
kůru. Mícháme, dokud poleva není hladká. V případě potřeby zahustíme
sušeným mlékem nebo zředíme šťávou.
Citronový dort
-
1 sáček želatiny (s citronovou nebo pomerančovou příchutí)
-
1/2 hrnku vody
-
štáva z 1/2 citronu
-
1/2 hrnku medu
-
1 malé neslazené kondenzované mléko
-
250 g piškotů nebo dortový korpus
Kondenzované mléko dáme v
předstihu do ledničky. V horké vodě rozpustíme želatinu. Přidáme med a
citronovou štávu a dobře promícháme. Zchlazené mléko našleháme a lehce
vmícháme do roztoku. Na dno dortové formy dáme vrstvu piškotů (nebo
korpus) a přelijeme roztokem. V lednici necháme ztuhnout.
Datlový dort
-
2 hrnky strouhanky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
2 hrnky medu
-
1 hrnek vlašských ořechů
-
1/2 hrnku mouky
-
4 vejce
-
2 hrnky krájených datlí
-
1 vanilkový cukr
-
šlehačka
Našleháme žloutky a postupně
přidáváme med. Do směsi přidáváme předem promíchané suché přísady,
ořechy, datle a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Rozprostřeme ve
vymazané a moukou vysypané formě. Pečeme asi 30 minut, dokud koláč při
stlačení ve středu nezačne pružit. Podáváme horký zdobený šlehačkou.
Dýňový dortový korpus
-
1/2 hrnku medu
-
1/2 lžičky skořice
-
3 hrnky strouhané dýně
-
špetka soli
-
5 rozšlehaných vajec
-
1 1/2 hrnku kondenzovaného neslazeného mléka
-
1 vanilkový cukr
-
karamel z 1/2 hrnku cukru
-
na ozdobu:
-
1/2 hrnku šlehačky
-
1 lžíce medu
-
1/4 lžičky zázvoru
Postupně smícháme med,
skořici, sůl, dýni, vejce, mléko a vanilkový cukr. Nalijeme do formy
vylité karamelem. Pečeme ve střední troubě něco přes 1 hodinu, dokud
špejle zastrčená do středu korpusu není suchá. Korpus vyklopíme a
zdobíme šlehačkou smíchanou s medem a zázvorem.
Holandský zázvorový koláč
-
200g másla
-
5 žloutků
-
5 bílků na sníh
-
200g mouky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
150g rozehřátého medu
-
několik kousků čerstvého zázvoru uvařeného v cukrové vodě (nebo kandovaného)
Máslo utřeme se žloutky,
postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a med. Nakonec vmícháme
nakrájený zázvor a sníh. Vlijeme do vymazané formy a pečeme v mírné
troubě asi 50 minut.
Jablečný koláč s máslovou drobenkou
-
1 kg jablečného pyré
-
špetka skořice
-
špetka muškátového oříšku
na drobenku:
-
1/2 hrnku ořechů
-
1 hrnek polohrubé mouky
-
1/2 hrnku celozrné mouky
-
1/4 hrnku másla
-
1/4 hrnku medu
Do robota vložíme ořechy a
několika krátkými pulsy rozsekáme na kousky. Přidáme mouku a
promícháme. Přidáme na kousky nakrájené máslo a med a znovu krátce
promícháme až se vytvoří sypká drobenka, směs se nesmí spojit. Pyré
rozprostřeme na plech, posypeme kořením a drobenkou a pečeme dokud
nezezlátne. Podává se nejlépe horký, přelitý teplým řídkým vanilkovým
pudinkem nebo šodo.
Krém do medovníku
-
1/4 l mleka
-
2 navrsene pol. lzice vanilkoveho pudingu
-
15dkg cukru (opet jemny)
-
15dkg masla
-
8dkg strouhanych vlasskych orechu
Utreme maslo s cukrem do peny,
pridame orechy a postupne vmichame vychladly puding z vyse uvedeneho
mnozstvi mleka a pudingoveho prasku.
Medovnik Release 2.0 paní
Urcite se dela ve vice verzich ale tato je rozhodne dost jedla na to, aby medovnik rychle zmizel pod naporem stravniku. :-). J. P.
-
4 zloutky
-
75 cukru na peceni (jemny)
-
150g hrube mouky
-
1/2 lzicky jedle sody nebo prasku do peciva
-
100g medu
-
2 lzice vody
-
snih ze 4 bilku
-
cca 2 lzicky pernikoveho koreni (napr. Kotanyi) (jinak v korenich do perniku se objevuji dle zvyklosti nektere z nasled. slozek: pepr, skorice, anyz, zazvor, hrebicek, kardamom, nove kor., fenikl)
-
hracickove mohou udelat z cukru karamel
-
na posyp: nastrouhany pernik na strouhani
Zloutky s cukrem utreme do
peny, pridame 2 lzice teple vody, pak rozpusteny med (je-li cukernaty,
musi se ohrat). Dale primichame mouku s korenim a praskem do peciva.
Nakonec jemne vmichame snih z bilku. Peceme ve vymazane a vysypane
dortove forme v mirne troube. (zpocatku vice zprudka aby testo vybehlo;
podle konkretnich podminek lze testo zvrchu prykryt kusem alobalu)
Hotovy dort rozkrojime na 3 placky (narizneme nozem po okraji a zbytek
reznou niti jako knedliky). Slepime kremem placky k sobe (nezapomente
nechat stranou krem na potreni zvrchu a z boku. Pak potreme kremem boky
dortu a posypeme je strouhanym pernikem (napr. pres cednicek na caj -
pozor prace pro 4 ruce!). Nakonec potreme kremem vrsek dortu a opet
zasypeme pernikem. Nechame v chladu odlezet asi puld dne aby sel
medovnik dobre krajet a vrstvy byly dobre spojene.
Vánoční dort
-
4 lžíce kukuřičného škrobu
-
3/4 hrnku medu
-
2 hrnky vody
-
1 vanilkový cukr
-
1/2 lžička mandlové příchutě
-
sníh ze tří bílků
-
šlehačka
Vodu med a vodu spolu krátce
povaříme, přidáme vanilkový cukr a mandlovou příchuť. Horkou směs
nalijeme na sníh a šleháme dalších 10 minut, resp. dokud směs
nezhoustne. Nalijeme do pekáčku a pokryjeme šlehačkou. Ozdobíme
višněmi, oříšky atp. Na několik hodin dáme vychladit.
Perníky
Celozrnný ovocný chlebíček
-
1/3 hrnku jablečného moštu
-
1 hrnek hrozinek
-
1/5 hrnku nakrájených datlí
-
1/3 hrnku sušeného nebo kandovaného ananasu
-
1/4 hrnku sušených meruněk
-
1 1/4 hrnku celozrnné mouky
-
1/2 lžičky soli
-
špetka kypřícího prášku
-
1/2 lžičky skořice
-
1/4 lžičky nového koření
-
1/4 lžičky muškátového oříšku
-
1/4 lžičky kardamomu
-
1/8 másla
-
1/4 hrnku medu
-
2 vejce
-
1 vanilkový cukr
-
1/2 hrnku nahrubo nasekaných ořechů
V hrnci prohřejeme mošt a
sušené ovoce a necháme přikryté odležet do druhého dne. Mouku prosijeme
spolu s kořením. V míse našleháme med, máslo a vejce. Vmícháme mouku,
ovoce a nakonec ořechy. Uplácáme bochník potřeme máslem a pečeme na
vymaštěném plechu 3 až 3 1/2 hodiny při 170 °C.
Mrkvovec (dýňovec, řepovec, makovec...)
-
1/2 hrnku změklého másla nebo 100% tuku na pečení, lze použít i olej
-
1/2 hrnku medu
-
1 vejce
-
2 hrnky jemně nastrouhané mrkve
-
1/2 hrnku hrozinek
-
1/2 hrnku hrubě nasekaných ořechů
-
asi 1/2 hrnku pomerančového džusu nebo vody
-
1 hrnek polohrubé mouky
-
1 hrnek celozrnné mouky
-
3 lžičky prášku do pečiva
-
1 vanilkový cukr
-
2 lžičky mletého koření (typu skořice, zázvor, muškátový oříšek...)
-
1/4 hrnku slunečnicových semínek na ozdobu
V jedné míse promícháme
mrkev, ořechy, hrozinky, džus, rozpuštěné máslo nebo olej, rozšlehaná
vejce a rozehřátý med. Ve druhé míse všechny suché přísady. Nakonec
jemně smícháme obě části. Nalijeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku,
posypeme slunečnicovými semínky a pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Mrkvovec má mnoho variant, místo mrkve, ořechů a hrozinek se dá použít
cokoliv jiného (nastrouhaná dýně nebo cukrová řepa, mletý mák,
kandované ovoce, kokos, ovesné vločky, banán...). Podobně se dělají
ovesné keksy, populární v Americe.
Ovocný chlebíček
-
75g másla
-
75g přírodního cukru
-
2 lžíce medu
-
1 vejce
-
200g celozrnné mouky
-
1 lžička prášku do perníku
-
špetka soli
-
1 hrnek malých kousků různého ovoce
-
5 lžic mléka nebo vody
Utřeme máslo s cukrem,
postupně vmícháme med a vejce a nakonec opět postupně zbytek surovin.
Peče se ve formě na biskupský chlebíček ve střední troubě asi 3/4
hodiny.
Perník jako od babičky
-
1/2 kg mouky
-
prášek do perníku
-
9 lžic oleje
-
1 lžíce kakaa
-
1 vejce
-
250g rozehřátého medu
-
vlažná voda
Ze všech surovin kromě vody
vymícháme těsto, vodu přidáváme podle potřeby, aby těsto bylo právě tak
řídké, aby šlo nalít do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku. Pečeme
ve střední trobě asi 1/2 - 3/4 hodiny.
Perník ruský
-
asi 3/4 kg hladké mouky
-
300g medu
-
štáva a kůra z jednoho citronu
-
3 žloutky
-
1 prášek do pečiva
-
1 lžička skořice
-
1 lžička tlučeného hřebíčku
-
8 lžic oleje
-
kandované ovoce, hrozinky, ořechy, rum, zavařeninu atp. na nádivku
Žloutky, med a prášek do
pečiva utřeme, vmícháme olej, koření, štávu a kůru z citronu a tolik
hladké mouky, aby vzniklo tužší těsto. Necháme ho odpočinout a vyválíme
z něj dvě placky velikosti plechu. Spodní placku na plechu poklademe
nádivkou, zakapeme rumem a zakryjeme druhou plackou. Pečeme v mírné
troubě asi půl hodiny. Po vychladnutí potřeme polevou a posypeme
ořechy.
Perník na figurky
Perník na vánoční figurky staročeský
-
med tekutý dle potřeby
-
1 kg celozrnná mouka
-
1 lžíce mletého koření (skořice, zázvor, hřebíček, nové koření, celý fenikl a anýz)
Rozehřátý (tekutý) med
prohněteme důkladně s kvalitní celozrnnou moukou (žitnou nebo i
pšeničnou) a tlučeným kořením až vznikne tužší těsto, asi jako na
chleba. Necháme odležet v chladu několik dnů až týdnů. Před pečením
dáme do tepla, znovu prohněteme a vyválíme tenkou (2 - 3 mm) placku.
Vykrajujeme figurky, které pečeme na plechu vymazaném včelím voskem.
Figurky se před pečením, nebo těsně po vytažení z trouby potřou
rozšlehaným vejcem. Vychladlé se zdobí cukrovou polevou. Perník z
tohoto těsta změkne jen při uložení v chladu a vlhku, v paneláku ho
nedělejte, pokud ho chcete jíst!
Perník na figurky z "odpalovaného" těsta
-
250g hladké mouky
-
100g medu
-
70g cukru
-
30g másla
-
citronová kůra
-
1 lžička jedlé sody
Z medu a cukru uvaříme syrup,
mícháme a sbíráme pěnu až trochu zkaramelizuje. Do horkého přidáme 200g
mouky a vařečkou vypracujeme těsto. Po vychladnutí vmícháme rozpuštěné
máslo, kůru a sodu promíchanou se zbytkem mouky. Vypracujeme těsto a
tvoříme figurky z placky 1cm silné.
Perník na zvířátka
-
650g hladké mouky
-
250g moučkového cukru
-
80g rozpušteného 100% tuku na pečení
-
4 vejce
-
5 lžic medu
-
1 lžička jedlé sody
-
2 lžičky koření do perníku
Vejce utřeme s cukrem,
přidáme koření, tuk, med a postupně tolik mouky až vznikne vláčné
těsto. Necháme odpočinout alespoň několik hodin.
Poleva na zdobení perníčků kornoutkem
-
1 bílek
-
1/2 lžičky citronové štávy
-
1 lžička bramborového škrobu
-
asi 4 lžíce moučkového cukru z Modřanského cukrovaru
Všechny suroviny přesyjeme
přes jemné sítko. Smícháme bílek a škrob a přidáváme postupně cukr a
štávu a ručně třeme a třeme až je poleva hladká a dostatečně hustá.
Zkusíme jestli se při zdobení neroztéká, jinak ještě přidáme cukr.
Polevu přikrýváme utěrkou aby neoschla. Místo tradičních kornoutků
můžeme použít sáček od mléka s odtřiženým rohem. Perník nezdobíme hned
po upečení, ale až po několika dnech odležení, jinak se poleva loupe.
Rady pro pečení figurek
Figurky před (někdo má raději
po) pečením potíráme rozšlehaným vejcem, do kterého můžeme kvůli barvě
přidat trochu karamelu. Rozložíme na plech potřený včelím voskem a
pečeme v ostřejší troubě. Po vyjmutí z trouby ihned perníčky sundáme z
plechu, ještě horký plech znovu potřeme kouskem včelího vosku, perníčky
rozložíme na rovnou plochu. Po vychladnutí ztvrdnou a je možné je
přesypat do krabice atp.
Vánoční a čajové pečivo, keksy
Linecké koláčky
-
1/4 kg hladké mouky
-
100g medu
-
štáva a kůra z 1/2 citronu
-
1 vejce žloutky
-
na špičku nože prášku do pečiva
-
100g másla nebo oleje
Vejce, med a prášek do pečiva
utřeme, vmícháme olej, štávu a kůru z citronu a tolik hladké mouky aby
vzniklo tužší těsto. Necháme ho odpočinout a vykrajujeme kolečka, v
polovině z nich vypíchneme otvor. Pečeme v mírné troubě asi půl hodiny.
Po vychladnutí slepujeme marmeládou.
Medové pečivo
-
500g hladké mouky
-
1 dl vody
-
250g medu
-
1/8 másla
-
1 vejce
-
1 lžička jedlé sody
-
1 lžička koření (letá skořice, hřebíčky, celý anýz a fenykl)
-
100g půlek vlašských ořechů na ozdobu
Mouku přesejeme a asi 100g
dáme stranou. Ve vodě svaříme med a horký roztok nalijeme na zbytek
mouky a vařečkou promícháme. Přidáme máslo a znovu dobře promícháme. Po
vychladnutí přidáme zbytek surovin až vznikne řídké těsto. Necháme 2-3
dny odležet. Lžičkou tvoříme kopečky na vymaštěném plechu a ozdobíme
půlkou ořechu. Pečeme ve střední troubě.
Ovesné keksy (Oatmeal cookies)
-
3/4 hrnku změklého másla nebo 100% tuku na pečení
-
1 hrnek medu
-
1 vejce, našlehané
-
1/4 hrnku hrozinek
-
1 lžíce horké vody
-
2 1/2 hrnku polohrubé mouky
-
1 1/2 hrnku vloček
-
1 1/4 lžičky prášku do pečiva
-
1/4 lžičky jedlé sody
-
3/4 lžičky soli
-
1 vanilkový cukr
-
2 lžičky mletého koření (typu skořice, zázvor, muškátový oříšek...)
V jedné míse promícháme
hrozinky, vločky a vodu, ve druhé míse všechny suché přísady. Z másla a
medu pak našleháme medové máslo a opatrně vmícháme vejce. Po částech
přidáváme střídavě suchou a mokrou směs. Naléváme po lžících na
vymaštěný a vysypaný plech a pečeme při 190 C asi 25 minut. Dávka je na
asi 60 keksů.
Rumové kuličky
-
6 lžic rumu
-
1/2 hrnku medu
-
1/2 kg mletých vlašských ořechů
-
1 sáček piškotů
Smícháme všechny přísady.
Pomocí lžíce tvoříme kuličky. V chladu vydrží 6 týdnů.
Ruské smetanové sušenky
-
350g medu
-
250g smetany (může být kysaná)
-
hladká mouka
-
sklenice vody
-
1 lžička sody
Rozmícháme med ve smetaně,
přidáme sklenici studené vody a tolik mouky aby vzniklo vláčné těsto.
Vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Kolečka pečeme na vymazaném
plechu při střední teplotě.
Sezamové máslové sušenky
-
2 1/2 hrnku celozrnné mouky
-
1/3 hrnku medu
-
1/2 lžičky mletého kardamomu
-
1 hrnek změklého másla
-
3 lžíce sezamových semínek opečených nasucho na pánvi dozlatova
Med a máslo našleháme,
přidáváme postupně ostatní ingredience. V chladničce vychladíme 1
hodinu. Tvoříme malé kuličky. Pokládáme na pečící folii, před pečením
kuličky mírně stlačíme navlhčenou lžící. Pečeme při 160 °C 15 minut.
Sněhové kuličky
-
1 hrnek másla nebo tuku
-
1 vanilkový cukr
-
2 hrnky hladké mouky
-
1/4 hrnku medu
-
1/2 lžičky soli
-
3/4 hrnku mletých ořechů
Našleháme spolu med a máslo,
přidáváme postupně mouku, vanilku a ořechy. Tvoříme kuličky, pečeme při
180 °C 10-12 minut. Ještě za horka obalíme v moučkovém cukru.
Ukrajinské sušenky
-
350g medu
-
250g sádla
-
80g cukru
-
špetka soli
-
hladká mouka
-
sklenice vody
-
1 lžička sody
Rozehřáté sádlo a cukr
utřeme, vmícháme med, sklenici studené vody a tolik mouky aby vzniklo
tuhé těsto. Vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Kolečka pečeme na
vymazaném plechu při střední teplotě.
Vánoční pokušení
-
2 hrnky drcených piškotů
-
1/2 lžičky soli
-
1 lžíce brandy
-
2 lžíce pastovaného medu
-
2 lžíce změklého másla nebo tuku
-
1 hrnek čokolády na vaření
náplň:
-
1 hrnek nasekaných datlí
-
1/2 hrnku hrozinek
-
1/4 hrnku kandovaných višní
-
1 hrnek hrubě nasekaných ořechů
-
2 lžíce pastovaného medu
-
2 lžíce brandy
-
1/4 hrnku kandovaných višní na ozdobení
Na mírném ohni rozehřejeme
máslo a čokoládu. Změklou směs smícháme s piškoty, s brandy, s medem a
solí. Polovinu směsi namačkáme do pekáčku. Nápln zahřejeme na pánvi až
k varu a naklademe do pekáčku. Zakryjeme druhou polovinou piškotové
směsi. Zchladíme v lednici a nakrájíme na kostky. Každou kostku
ozdobíme višní.
Nápoje
Bowle třešňové
-
100 g medu
-
0,5 kg třešní
-
2 lžíce rumu
-
0,7 l červeného vína nebo třešňového či višňového medového ovocného vína
-
1 citrón
-
2 dcl sodovky
Omyté vypeckované třešně dáme
do skleněné nádoby, zakapeme rumem, citronovou šťávou a medem, zalijeme
polovinou vína, promícháme a necháme v chladničce alespoň hodinu
odležet. Zalijeme zbytkem vína, vychlazenou sodovkou a podáváme.
Likér bezinkový
-
6 l dobře vyzrálých kuliček bezu černého
-
2 l vody
-
3 vanilkové cukry
-
150 g mleté černé kávy
-
1 - 1,5 kg medu
-
2 l tuzemského rumu
Bezinky povaříme ve vodě 15
minut; před koncem varu vsypeme kávu a po odstátí scedíme. Po
vychladnutí doplníme vanilkový cukr, med a rum.
Likér rybízový
-
1 litr rybízové šťávy
-
1 litr rumu
-
0,8 kg medu
Rybíz rozmačkáme a necháme
několik dní nakvasit. Vylisujeme šťávu, přidáme rum a med.
Likér vaječný
-
200g medu
-
300ml smetany
-
8 žloutků,
-
2 celá vejce
-
2 vanilkové cukry
-
tuzemský rum
Vše kromě rumu dáme do mísy
nad hrncem s vařící vodou a intenzívně mícháme až do zhoustnutí.
Přecedíme a po vychladnutí smícháme se stejným objemovým množstvím
tuzemského rumu.
Likér višňový
-
1/2 litru višní
-
2 kousky skořice
-
několik hřebíčků
-
1 rozkrojený nezralý vlašský ořech
-
1/2 kg medu
-
1 litr rumu
Ve skleněné nádobě necháme
stát 14 dní, poté likér scedíme a stočíme do lahví.
Punč kávový
-
3 lžíce medu
-
1 dcl rumu
-
2 dcl bílého vína nebo jablečné ovocné medoviny
-
0,5 l kávy
Do horké kávy vmícháme
ostatní ingredience a podáváme.
Punč vánoční
-
6 sklenic jablečného džusu (zčásti možno "vylepšit" jablečným vínem, příp. 1 dcl whisky)
-
7 kousků skořice
-
1/4 lžičky muškátového oříšku (alternativně možno použít hřebíček)
-
1/4 hrnku medu
-
3 lžíce citrónové šťávy
-
1 lžička strouhané citrónové kůry
-
2 hrnky neslazené ananasové šťávy
V přikryté nádobě zahříváme
džus, víno a jeden kousek skořice až téměř k varu. Přidáme další
přísady a ještě chvíli zahříváme. Scedíme do sklenic, každou sklenici
ozdobíme kouskem skořice. V teplém období roku se podává vychlazený.
Vitamínová bomba proti nachlazení
-
zelený čaj
-
šťáva z jednoho grepu
-
šťáva z jednoho citronu
-
několik lžiček medu
Do čerstvě uvařeného zeleného
čaje přidáme šťávu z jednoho grepu a z jednoho citronu, podle chuti
osladíme medem. Pijeme každé ráno.
Další recepty
Nakládaná dýně (broskve, hrušky)
-
6 litrů ovoce
-
1 litr vinného octa
-
6 hrnků medu
-
1 lžíce mletých hřebíčků
-
1 kousek zázvoru
-
5 kousků skořice
Ovoce oloupeme, případně
nakrájíme. Z medu a octa uvaříme syrup spolu s kořením vloženým do
plátěného pytlíku. Vložíme ovoce a vaříme do poloměkka. Odstavíme,
přikryjeme a necháme stát přes noc. Odstraníme pytlík s kořením a
plníme do sklenic. Ovoce přelijeme syrupem. Sterilizujeme ve vařící
lázni 20 minut.
Švestkový kompot
-
4 litry švestek
-
2 hrnky octa
-
3 hrnky medu
-
1 lžíce hřebíčků
-
1 několik kousků skořice
-
1 lžíce nového koření
Omyjeme švestky a dáme do mísy. V hrnku povaříme (asi 10 minut) ostatní ingredience a roztok nalijeme na švestky. Necháme stát přikryté přes noc. Přivedeme k varu a chvilku vaříme (švestky se nesmí rozvařit). Naplníme do sklenic, uzavřeme a sterilizujeme ve vařící lázni 10 minut.