Recepty



Jídla masitá

Glazované jehněčí

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 kila jehněčí kýty

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku, utřené

  • 2 sušené papričky chilli podrcené

  • 2 hrnky slepičího bujónu

  • 4 hrnky rajčatového protlaku

  • 1 bobkový list

  • sůl a pepř

glazura:

  • 6 sušených papriček chilli

  • 4 hrnky vařící vody

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 lžička pomerančové kůry

  • 1 hrnek jogurtu

  • sůl

Plátky kýty se osmaží na oleji ze všech stran a vyjmou z oleje. Do oleje vložíme nakrájenou cibuli a česnek a krátce osmažíme, přidáme papričky chilli, protlak, bujón, sůl a koření. Krátce provaříme a vrátíme kýtu. Přikryjeme a pečeme 2 až 2 a půl hodiny dokud maso není zcela měkké. Papričky na glazuru přelijeme horkou vodou a necháme několik minut změknout. V mixeru rozmixujeme papričky, 1 hrnek vody, med a pomerančovou kůru. Kýtu vyjmeme z omáčky potřeme glazurou a pod grilem necháme zkaramelizovat. Podává se s omáčkou ozdobené osoleným vychlazeným jogurtem.
 

 


Glazovaná šunka

  • na 2 kila vařené šunky:

  • 1/4 hrnku celých hřebíčků

  • 1/4 hrnku tmavého syrobu

  • 2 hrnky medu

  • 200g másla

Šunku nakrájíme na silnější plátky a ozdobně propícháme celými hřebíčky. Glazuru z medu, syrobu a másla prohřejeme a šunku během pečení potíráme každých 15 minut . Pečeme asi 1 hod při 170 stupních, během posledních několika minut zvýšíme teplotu na maximum nebo zkaramelizujeme glazuru pod grilem.
 

 


Grilované roštěnky 'Texas'

  • 4 roštěnky

  • 1/4 hrnku medu

  • 4 stroužky česneku (utřené)

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička hrubě mletého pepře

  • 2 lžičky hořčičného prášku

  • 2 lžičky chilli

Do každé roštěnky vetřeme lžíci medu a koření. Necháme odležet půl hodiny a grilujeme.
 

 


Kapr v pikantní omáčce

  • 1 kapr naporcovaný

  • 2 vaječné bílky osmažené na oleji nasekané nadrobno

  • 4 dl rajčatové šťávy

  • šťáva z jednoho citrónu

  • 3 dl bílého vína

  • 2 lžičky sójové omáčky

  • 6 vlašských ořechů

  • 12 bobkových lístků

  • 2 lžíce medu

  • 4 lžíce vody

  • řeřicha

  • pepř, sůl, olej na smažení

Kousky kapra pokapeme citrónovou šťávou, proložíme bobkovými listy, zatížíme a necháme odležet. Na pánvi smícháme olej, vodu a sójovou omáčku a na směsi osmažíme kapra. Maso vyjmeme, omáčku doplníme zbytkem surovin (vyjma řeřichy) a krátce povaříme. Kapra na talíři zalijeme omáčkou a posypeme řeřichou.
 

 


Kuřecí prsíčka zapečená se sýrem

  • prsíčka ze dvou kuřat

  • 2 lžičky kořenící soli

  • 6 tenkých plátků slaniny

  • 1/3 hrnku medové majonézy

  • 1 lžíce sušené cibule

  • 1 lžíce rostlinného oleje

  • 1 hrnek nakrájených čerstvých hub

  • 2 hrnky strouhaného sýra

  • 2 lžíce petrželky

Prsíčka promneme s kořenící solí a necháme v chladu půl hodiny odležet. V misce smícháme medovou majonézu a sušenou cibuli. Polovinu uschováme v ledničce. Na pánvi osmažíme slaninu do křupava a vyjmeme. Na pánvi krátce osmažíme prsíčka z obou stran. Prsíčka přendáme do zapékací misky, zakapeme majonézou a zakryjeme houbami a slaninou. Zasypeme sýrem a zapékáme asi 15 minut. Ozdobíme petrželkou a servírujeme se zbytkem medové majonézy.
 

 


Kuřecí salát Santa Anna

  • 180 g kuřecího masa nakrájeného na kostičky

  • 1 lžíce oleje na smažení

  • 1/2 hrnku na nudličky nakrájených sladkých červených paprik

  • 1/2 hrnku na jemno nakrájené cibule

  • 1/2 hrnku nakrájených hub

  • 4 litrový hrnec čerstvých špenátových listů

  • 1/4 hrnku nakrájených ředkviček

dresink:

  • 1/3 hrnku vinného octa

  • 1/3 hrnku medu

  • 1 lžička dobromysle

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/4 lžičky pepře

  • 1/8 lžičky cayennského pepře

Kuřecí maso marinujeme v 1/4 hrnku dresinku přes noc. Marinádu scedíme a uschováme. Maso osmažíme zprudka na pánvi. Přidáme papriku, cibuli, houby, uschovanou marinádu a smažíme další minutu. Přidáme špenát a smažíme jen dokud mírně nezvadne. Přidáme ředkvičky. Podáváme se zbylým dresinkem.
 

 


Marinády na kuře, kuřecí křídla atp.

I.

  • 1/2 hrnku sojové omáčky

  • 1/2 hrnku medu

  • 2 lžíce melasy

  • 2 lžíce chili omáčky

  • 1 lžička mletého zázvoru

  • 2 stroužky česneku

II.

  • 1 hrnek medu

  • 1/4 hrnku sojové omáčky

  • 2 stroužky česneku

III.

  • 1 hrnek medu

  • 1/2 hrnku sojové omáčky

  • 2 lžíce kečupu

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžíce olivového oleje

IV.

  • 1 lžíce třeného česneku

  • 2 lžíce nasekaných čerstvých lístků máty

  • 1 lžíce másla

  • šťáva z 1 citronu

  • 1/4 hrnku medu

V.

  • 1/2 hrnku medu

  • 2/3 hrnku hořčice

  • Šťáva z 1/2 citronu

  • 1 lžička karí

  • 3 stroužky utřeného česneku

  • 1 lžička pepře

VI.

  • 2 lžíce medu

  • 2 lžíce plnotučné hořčice

  • 1 citron na kolečka nakrájený

  • sůl

Thajská marináda na kuřecí křidélka

  • 4 stroužky česneku,

  • 1 lžíce barevného pepře drceného,

  • koriandr mletý,

  • zázvor,

  • sojová omáčka,

  • 2 lžíce medu,

  • 100 g kečupu,

  • grilovací koření

  • olej.

  • Příloha: 400 g rýže, mražený hrášek, červená paprika

Postup při marinování (pro všechny marinády): přísady smícháme a směsí potřeme naporcované kuře. V chladu necháme odležet alespoň 1 hodinu. Pečeme jako obvykle.
 

 


Mleté maso zapečené s fazolemi

  • 1 kilo mletého masa (vepřové + hovězí)

  • 2 hrnky nakrájené cibule

  • 1/4 hrnku oleje

  • 2 hrnky kečupu

  • 1/2 hrnku medu

  • 2 lžíce hořčice

  • 1 lžička soli

  • 2 lžíce vinného octa

  • 4 hrnky uvařených malých bílých fazolí

Cibulku osmažíme do zlatova. Přídáme mleté maso a za stálého míchání zprudka smažíme. Jakmile cibulka začne hnědnout přidáme další ingredience a promícháme. Přelijeme do pekáčku a zapékáme v ostré troubě asi 30 minut.
 


Pomerančové kuřecí řízky

  • 6 kuřecích řízků

  • 125 g másla nebo tuku

  • 180 ml pomerančového koncentrátu

  • 1/4 hrnku medu

  • 3/4 hrnku strouhanky

  • 1/2 hrnku hladké mouky

  • 1 lžička papriky

  • 1/4 lžičky tymiánu

  • 1/2 lžička soli

Řízky potřeme rozpuštěným tukem. V misce smícháme pomerančový koncentrát a med. V jiné misce smícháme strouhanku, mouku, papriku, tymián a sůl. Rízky namočíme ze všech stran v pomerančové směsi a obalíme ve strouhance. Vložíme do pekáčku, přelijeme zbývajícím máslem a zbývající směsí medu a pomerančového koncentrátu. Pečeme při 190 °C 45 až 50 minut.
 


Pstruh (losos) na roštu

  • 6 řízků ze pstruha nebo lososa

  • marináda:

  • 1/2 hrnku suchého bílého vína

  • 1/4 hrnku medu

  • 1/4 hrnku sojové omáčky

  • 2 stroužky utřeného česneku

  • 1/4 hrnku sezamového nebo jiného oleje

Potřeme řízky marinádou a v chladu necháme odležet přes noc. Grilujeme 5 až 6 minut z každé strany.
 


Šunková sekaná

  • 1/4 kg mleté šunky

  • 1/4 kg mletého vepřového

  • 1/4 kg mletého hovězího

  • 2 hrnky kukuřičných lupínků

  • 2 vejce

  • 1/4 hrnku medu

  • 1/2 lžičky papriky

  • 1/4 lžičky šalvěje

  • 1/4 kostky drůbežího vývaru

  • 1 lžička hořčice

  • sůl

Promícháme a v pekáči upečeme v troubě. Servírujeme s bramborovou kaší a s houbovou omáčkou.
 


Teriyaki

  • 1 roštěnec

  • 1 hrnek sojové omáčky

  • 1/2 hrnku medu

  • 3 kousky kandovaného zázvoru, nakrájené

  • 1 stroužek česneku

Na pánvi smícháme všechny přísady, na mírném ohni promícháváme dokud se nespojí a nalijeme na nakrájené roštěnky. Necháme v chladu odležet asi 2 hodiny. Pečeme v mírné troubě.
 


Thajská omáčka k namáčení (dip) pro pečené kuře

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/4 hrnku arašídového másla

  • 2 lžíce sojové omáčky

  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

  • 1/8 lžičky drcených sušených ostrých papriček

Vše důkladně promícháme. Kousky kuřete při jídle namáčíme do omáčky.
 


Bezmasá jídla

Cibule zapečená s estragonem

  • 6 cibulí

  • 3 lžíce balzamikového octa

  • 1/4 hrnku medu

  • 1/2 lžičky estragonu

Cibuli oloupeme a na vrcholu nařízneme do tvaru kříže. Vložíme do pekáčku zalijeme zálivkou z ostatních ingrediencí. Necháme 1 hod. odležet a pečeme 30 - 40 minut.
 

 


Dýně nadívaná

  • 1 malá dýně (s průměrem cca 25 cm)

  • 4 jablka na kostičky nakrájená

  • 1 hrnek hrozinek

  • 1 hrnek nasekaných ořechů

  • 1/4 lžičky skořice

  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

  • 2 pomeranče, oloupané a nakrájené nebo 1 lžíce citronové štávy

  • 1/2 hrnku medu

U dýně odřízneme vrcholek a odstraníme semena. Smícháme ostatní přísady a naplníme jimi dýni. Přikryjeme odříznutým vrcholkem jako pokličkou. Pečeme na plechu v troubě dokud dužnina dýně není měkká (asi 1 hodinu).
 


Dýně pečená s bylinkovým máslem

  • 2 - 3 menší dýně s pevnou dužninou (Hokkaido atp.)

  • 1,5 lžičky petrželky

  • 1,5 lžičky šalvěje

  • 1 lžička rozmarýny

  • 1 lžička tymiánu

  • 3 lžíce rozpuštěného másla

  • 1/3 hrnku medu

Dýně rozpůlíme (pokud jsou velmi malé tak jen odřízneme vrcholek a vydlabeme) a odstraníme semena. Vložíme na vymaštěný plech a pokapeme máslem s bylinkami. Pečeme při 170 °C do poloměkka. Zakapeme medem a dopečeme. Zalijeme zbylým bylinkovým máslem a podáváme.
 


Dýně pečená s Worcestrovou omáčkou

  • 2 menší dýně

  • 1/4 hrnku medu

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce mletých vlašských ořechů

  • 2 lžíce hrozinek

  • 2 lžičky Worcestrové omáčky

Dýně podélně rozpůlíme, nevydlabáváme. Pečeme při 170 °C do měkka (asi 45 minut). Vydlabeme semena a dužninu, pokameme směsí ze zbylých ingrediencí. Zapečeme dalších cca 10 minut.
 


Fazole pečené s rajčaty

  • 2 hrnky předem uvařených fazolí

  • 1 hrnek rajčat

  • 1 cibule

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 lžička francouzské hořčice

  • špetka jedlé sody

  • (3-4 plátky slaniny)

  • olivový olej

Vše promícháme a pečeme v mírné troubě až do zhoustnutí. Podáváme s kečupem.
 


Houbová smaženice

  • 1,5 lžičky sezamového oleje

  • 2,5 hrnku čerstvých nakrájených hub (typu shiitake)

  • 1/2 hrnku nastrouhaných mrkví

  • 2 lžíce sojové omáčky

  • 2 - 3 lžíce suchého sherry

  • 1 lžíce medu

  • 1/2 hrnku zeleninového vývaru

  • 1 zelená cibulka, jemně krájená

Ve woku rozehřejeme olej a 4 minuty velmi zprudka smažíme houby. Přidáme mrkev a pokračujeme ve smažení další 3 minuty. Přidáme sojovou omáčku, sherry, med a vývar, přikryjeme a dusíme 2 minuty. Ozdobíme zelenou cibulkou.
 


Kapustové karbanátky ve sladkokyselé omáčce

  • 1/2 kg kapusty

  • 1 cibule

  • 2 housky namočené v mléce

  • 2 lžíce tuku na osmažení cibule

  • 2 vejce

  • asi 4 lžíce strouhanky

  • 1/2 lžičky pepře

  • 1/2 lžičky worcestrové omáčky

  • sůl

omáčka:

  • 1 hrnek medu

  • 3/4 hrnku vinného octa

  • 2 lžíce kukuřičné škrobové moučky

  • 1/4 hrnku vody

Uvařenou kapustu umeleme spolu s houskou, vmícháme osmaženou cibulku a ostatní přísady. Tvoříme karbanátky (asi poloviční velikosti než obvykle), obalíme v mouce opečeme na oleji do růžova a vyjmeme. Omáčku spojíme na téže pánvi a vložíme karbanátky zpět. Na mírném plameni doděláváme asi 30 minut.
 


Medový špenát

  • 4 velké brambory,

  • 4 šalotky,

  • 3 lžíce podzemnicového oleje,

  • 350 g hub šitake,

  • 2 stroužky česneku,

  • 350 g špenátových listů,

  • 2 lžíce sherry,

  • 2 lžíce medu,

  • 100 g modrého sýru.

Brambory uvaříme do poloměkka, podélně rozpůlíme a vydlabeme. Na pánvi osmažíme nakrájenou šalotku a houby šitake. Přidáme česnek a mladé špenátové listy. Po zvadnutí listů přidáme směs medu a sherry, kterou jsme před tím rozmíchali v misce. Směsí špenátu a hub plníme vydlabané brambory a zapékáme modrým sýrem.
 


Mrkev dušená v alobalu

  • 1/2 kila mrkve

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce medu

  • koření: pepř nebo kuře tobaco nebo některá z marinád na kuře

  • sůl

Mrkev nakrájenou po délce na čtvrtiny vložíme do alobalu, poklademe kousky másla, pokapeme medem a zasypeme kořením, posolíme. Grilujeme při mírné teplotě 30 - 40 minut. Před podáváním promícháme. Výborné, pokud na své BBQ chcete pozvat i vegetariány, nebo jako příloha ke kuřeti v medové marinádě.
 


Mušličky s uzeným sýrem tofu

  • 1/2 kg těstovin mušliček,

  • 2 lžíce citrónové šťávy,

  • 8 nakrájených jarních cibulek,

  • 5 stroužků česneku,

  • 2 lžíce rajčatového protlaku,

  • 1 lžíce nadrobno nasekaného čerstvého zázvoru,

  • 2 lžíce medu,

  • 250 g uzeného sýry tofu,

  • špetka tymiánu,

  • pepř, sůl,

  • rostlinný tuk,

  • ocet.

V osolené vodě s jednou čajovou lžičkou citrónové šťávy uvaříme těstovinové mušle. Na rozehřátém oleji osmažíme nakrájenou jarní cibulku, nadrobno nakrájený zázvor a česnek. Přidáme zbytek citrónové šťávy, rajčatový protlak, ocet, med, na kostky nakrájený sýr tofu a asi 5 minut podusíme. Uvařené mušličky scedíme, ihned promícháme s omáčkou, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
 


Novoanglické zapečené fazole

  • 1/4 kila slaniny

  • 1/2 hrnku nakrájené cibule

  • 3/4 hrnku medu

  • 4 lžičky hořčice

  • 1 lžička soli

  • 1/8 lžičky kayánkého pepře

  • 4 hrnky uvařených malých bílých fazolí

Na pánvi orestujeme cibulku a slaninu, vmícháme med, hořčici, sůl a pepř. Do pekáčku vložíme vrstvu fazolí a zalijeme směsí. Zapékáme při 160 °C dokud se tekutina nevsákne.
 


Palačinky s medem

  • 1/2 l vody

  • mouka hladká dle potřeby

  • 1vejce

  • olej na smažení

  • med

Palačinky děláme obvyklým způsobem, horké na pár vteřin ponoříme do teplého medu nebo medem jen pokapeme.
 


Rýžový puding

  • 2 hrnky vařené kulatozrnné rýže

  • 2 hrnky mléka

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 hrnek hrozinek

  • 3 vejce, našlehané

Ingredience promícháme a vlijeme do máslem vymazané formy. Navrchu poprášíme skořicí a muškátovým oříškem. Pečeme v troubě při 170 °C asi 1 hodinu.
 


Sója po čínsku   

  • 1 krabička sojového granulátu,

  • 2 lžíce kukuřičného škrobu,

  • 2 lžíce sojového oleje,

  • 1 lžíce sojové omáčky,

  • 1 lžíce pepře,

  • 1 lžíce sladké papriky,

  • 1 lžíce curry,

  • sůl,

  • 1 cibule,

  • 1 lžíce medu,

Sojový granulát uvaříme ve vodě asi 20 minut. Vodu vylijeme a přidáme kukuřičný škrob, sojový olej, sojovou omáčku, pepř, sladkou papriku, curry, sůl a med. V této směsi granulát necháme marinovat. Sojové maso orestujeme a přidáme cibuli. Podáváme s vařenou rýží.
 


Španělské fazole zapečené

  • 1 kg vařených fazolí

  • 1 zelená paprika

  • 1 stroužek česneku

  • 2 lžíce másla

  • 1 cibule

  • 150 g ostrého kečupu

  • 1/4 hrnku medu

  • 1 hrnek strouhaného ostrého sýra

  • 1 hrnek strouhanky

  • sůl, pepř, paprika dle chuti

Na pánvi na másle zpěníme cibuli, papriku a česnek. Smícháme s fazolemi, kečupem a medem a nalijeme do formy. Sýr promícháme se strouhankou a kořením a nasypeme na fazole. Zapékáme v troubě při 180 °C dokud sýr nezrůžový.
 


Těsto na pizzu z celozrnné mouky

  • 20g droždí

  • 1 hrnek teplé vody

  • 2 hrnky celozrnné mouky

  • 1 lžička soli

  • 1 lžíce medu

Droždí rozdrobíme v teplé vodě a necháme 10 minut na teplém místě. Promícháme mouku se solí, v mouce uděláme důlek, do něj nalijeme med a droždí a vypracujeme vláčné těsto. V teple necháme několik minut vykynout. Vyválíme tenkou placku, několikrát ji propíchneme vidličkou a poklademe náplní podle gusta. Peče se do křupava.
 


Těstoviny s ořechy

Uvařené a scezené těstoviny promícháme se zpěněným máslem, medem, nastrouhanými vlašskými ořechy a podáváme. Med i ořechy můžeme krátce předem osmažit na másle. Osmažit dozlatova na másle (nebo nasucho) je možno i těstoviny, předtím než se zalijí vodou (nebo mlékem) a dají vařit.
 


Saláty

Cuketový salát

  • mladá cuketa nakrájená na proužky

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/2 hrnku bílého vinného octa

  • 1/3 hrnku oleje

  • 1/4 hrnku nakrájené zelené papriky

  • 1/4 hrnku nakrájeného celeru

  • 1 lžíce nakrájené cibule

  • sůl, pepř

Po smíchání přísad vychladíme přes noc.
 

 


Fazolkový salát

  • 2 lžíce medu

  • 400 g uvařených mladých fazolek

  • 1 cibule

  • pažitka

  • 1 lžíce oleje

  • špetka soli

  • šťáva z půl citronu

  • uzený sýr

Na kousky nakrájené lusky smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, zalijeme zálivkou z medu, oleje, citronové šťávy a soli. Ozdobíme pažitkou a strouhaným sýrem.
 

 


Ovocný salát

  • 3 pomeranče

  • 2 banány

  • hlávkový salát

  • 1/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí

Pomeranče nakrájíme na kolečka, banány na malé kousky, zalijeme paprikovou zálivkou II a necháme půl hodiny v chladu odležet. Ovoce servírujeme na mísu vyloženou salátovými listy.
 

 


Německý bramborový salát

  • 6 brambor

  • 6 plátků špeku

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 malá cibule, jemně nakrájená

  • 6 lžiček vinného octa

  • 1 lžíce mouky

  • 1 lžička soli

  • špetka pepře

Brambory uvaříme ve slupce oloupeme a nakrájíme na hranolky. Spek nakrájíme na kostičky a usmažíme do křupava. Přidáme ostatní přísady a provaříme. Nalijeme na brambory a zapečeme v troubě při 170 °C 20minut.
 

 


Salátové zálivky

Cibulová

(na míchaný zelný salát s celerem a paprikou)

  • 3/4 hrnku medu

  • 3/4 vinného octa

  • 1/2 hrnku vody

  • 1/2 hrnku na jemno krájené cibule

Tuto zálivku na mírném plameni dusíme 5 minut
 

 


Francouzská

  • 1 hrnek oleje

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/3 hrnku omáčky chilli

  • 1/2 jablečného octa

  • 1/2 hrnku jemně krájené cibule

  • 1 lžíce Worcestrové omáčky

Vše dobře promícháme v mixeru.
 

 


Medová majonéza

  • 2 lžíce medu

  • 2 žloutky

  • 1/4 l slunečnicového oleje

  • 1 lžička hořčice

  • 2 lžíce citrónové šťávy

Med šleháme se žloutky a během šlehání pomalu přikapáváme olej. Když je hmota dostatečně hustá přimícháme hořčici a citrónovou šťávu.
 

 


Papriková I

(na míchaný zeleninový salát s kousky šunky nebo kuřecího masa)

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/2 hrnku oleje

  • 1/2 hrnku vinného octa

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/4 lžičky pepře

  • 1 lžička papriky

  • 1 lžička makových semínek

Papriková II

(na ovocný salát)

  • 1/4 hrnku medu

  • 3 lžíce citrónové šťávy

  • 1 lžička soli

  • 1/4 lžičky papriky

  • 3/4 hrnku salátového oleje


 


Dezerty, pečivo, perníky ...



 

Dezerty

Arašídy v karamelu

(recept pro mikrovlnou troubu)

  • 1/2 hrnku medu

  • 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku

  • 1 lžička mleté skořice

  • 4 hrnky pražených solených arašídů

Med, tuk a skořici promícháme. Vložíme do mikrovlnné trouby a zapneme na plný výkon na 4 - 5 minut až směs zkaramelizuje. Vmícháme arašídy, dbáme aby všechny byly obaleny karamelem. Znovu vložíme do mikrovlnky, promícháme po třech minutách a znovu zapneme na další tři minuty, resp. dokud směs nezačne pěnit. Rozprostřeme v tenké vrstvě na vymazaný plech či folii. Po vychladnutí rozlámeme na malé kousky.
 

 


Baklava

orientální desert, velmi tučný a sladký, ale vynikající

  • listové těsto 400g

  • 125g másla

  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/4 hrnku cukru krupice

  • hřebíček

  • citrónová kůra

  • kousek skořice

  • 1/2 hrnku vody

Listové těsto rozválíme na několik velmi slabých plátů. Na dno pekáče položíme první plát, pomažeme rozpuštěným máslem, posypeme ořechy, opět položíme plát těsta a postup zopakujeme. Nakonec překryjeme silnějším plátem těsta, potřeme tukem. Těsto na povrchu rozkrájíme diagonálními řezy na kosočtverečky, propícháme v rozích hřebíčkem a pečeme při 180 °C asi 3/4 hodiny. Mezitím si připravíme směs z citrónové kůry, medu, cukru,vody a skořice, kterou vaříme na mírném ohni a stálého míchání asi 30 minut. Skořici vyjmeme a směs nalijeme na horký dezert. Po vychladnutí rozkrájíme ostrým nožem na jednotlivé kousky.
 

 


Banány pečené s pomeranči

  • 2 banány

  • 1 pomeranč

  • 2 – 3 lžičky vlašských ořechů pomletých

  • 2 lžičky brandy

Banány rozkrojíme a spolu s dílky pomeranče rozložíme na zapékací misku. Pokapeme medem a dáme do trouby. Vyjmeme až med začne karamelizovat. Polijeme brandy a zapálíme.
 

 


Dýňový krém (pudink)

  • 1 1/2 hrnku uvařené a rozmixované dýně

  • 1 hrnek mléka

  • 2 rozšlehaná celá vejce

  • 4 lžíce medu

  • 1 lžička skořice

  • 1/2 lžičky muškátového oříšku

  • 1/4 lžičky zázvoru

  • 1 vanilkový cukr

  • špetka soli

Dobře smícháme všechny ingredience a nalijeme je do máslem vymazaných misek. Misky vložíme do pekáčku naplněného zčásti vodou. Pečeme ve střední troubě asi 30 minut, respektive dokud krém nezhoustne. Podáváme teplé, nejlépe s vanilkovou zmrzlinou.
 

 


Jablka v karamelu

  • 2 hrnky medu

  • 3/4 hrnku neslazeného kondenzovaného mléka

  • 1 vanilkový cukr

  • 3 lžíce másla

  • 6 velkých jablek

Med a mléko vaříme na pánvi dokud nezkaramelizuje, přidáme vanilku, máslo a špetku soli. Jablka ponoříme do karamelu a dáme vychladit na pečící papír.
 

 


Karamel I

  • 8 lžic cukru

  • 2 lžíce medu

  • 2 lžíce másla

  • citrónová šťáva

Cukr roztavíme na pánvi a jakmile začne hnědnout sejmeme z plotýnky a vmícháme med, máslo a citrónovou šťávu. Doplnit můžeme sezamová semínka, mleté oříšky...
 

 


Karamel II

  • 2 hrnky cukru

  • 2 hrnky medu

  • špetka soli

  • 1/2 hrnku másla

  • 1 hrnek kondenzovaného mléka

Smícháme cukr, med a sůl a vaříme. Jakmile začne hnědnout přidáváme po troškách za stálého míchání máslo a mléko. Po zhoustnutí nalijeme na vymaštěnou folii, po vystydnutí nakrájíme na kousky.
 

 


Med s ořechy

Sklenici naplníme vyloupanými ořechy (vlašskými nebo lískovými) a zalijeme mírně ohřátým pastovaným medem. Je to velmi dobrý prostředek na trénování silné vůle. Komu vydrží sklenice déle než dva dny je velmi dobrý!
 

 


Medová šlehačka

(na zdobení dortů atp.)

  • 2 lžíce medu

  • 1 hrnek šlehačky

  • 1/2 lžičky skořice

Do šlehačky vmícháme med a skořici.
 

 


Medové máslo

  • 1 hrnek másla (nesmí být rostlinné!)

  • 1 hrnek medu, pastovaného nebo tekutého

Do změklého másla v míse zašleháváme postupně med až je směs pěkně nadýchaná. Medové máslo se dříve (t.j. v době kdy ještě nebyl znám pastovaný med) používalo jako pomazánka, teď se používá jako základ pro pečení perníku atp.
 

 


Medové trubičky

  • 60g másla

  • 1,5 lžíce medu

  • 40g hladké mouky

  • 50g práškového cukru

  • 1 lžička koňaku

Na plotně rozpustíme med s cukrem a odstavíme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme vláčné těsto. Ještě teplou hmotu klademe lžičkou na vymaštěný alobal rozprostřený na plechu a mírně roztlačíme. Pečeme při 180 stupních do zlatova. Placičky necháme jen trochu vystydnout a na vařečce stáčíme trubičky. Pokud placičky příliš ztvrdnou, dáme je znovu ohřát do trouby. Trubičky plníme šlehačkou.
 

 


Medové sněhové pusinky

  • 1 bílek

  • 1/2 hrnku medu

Bílek šleháme ve šlehači, jakmile se začne tvořit sníh přidáváme postupně med a šleháme až je sníh dostatečne tuhý. Vytvarujeme pusinky a sušíme ve velmi mírné troubě.
 

 


Medový nugát

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 hrnek cukru

  • špetka soli

  • 1/2 hrnku vody

  • 2 bílky

  • 1/4 hrnku nasekaných ořechů

Smícháme med, cukr, sůl a vodu a na mírném plameni přivedeme k varu. Vaříme bez míchání, dokud teplota nedosáhne 155 stupňů. Syrup nalijeme za stálého míchání na sních z bílků. Přidáme oříšky a nalijeme na vymaštěnou folii. Po vychladnutí nakrájíme.
 

 


Mrkvový krém (pudink)

  • 4 vejce

  • 1/2 hrnku medu

  • 3 hrnky horkého mléka

  • 3/4 hrnku najemno nastrouhaných mrkví

  • 2 lžíce sherry nebo griotky

  • nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče

  • špetka skořice

  • špetka soli

Našleháme vejce s medem a solí do pěny. Přidáme mléko. Dobře promícháme s mrkví, sherry a pomerančovou kůrou. Nalijeme směs do máslem vymazaných misek. Misky vložíme do pekáčku naplněného zčásti vodou. Pečeme ve střední troubě asi 30 - 45 minut, respektive dokud krém nezhoustne.
 

 


Pečené fíky s jogurtem

  • čerstvé fíky

  • tekutý med

  • bílý jogurt (řeckého typu)

  • mandle

Fíky na vrcholu nařízneme do kříže, zabalime do alobalu a pečeme na grilu. Rozbalíme, zakapeme medem, posypeme mandlemi a ozdobíme lžící jogurtu.
 


Tvarohový krém s vínem

  • 100 g medu

  • 400 g tvarohu

  • 1 bal. vanilkového cukru

  • kůra z 1 citrónu

  • 1 vejce

  • 1 žloutek

  • 1 dcl bílého vína

  • 40 g hrozinek

  • 3 piškoty

Vše kromě vína a hrozinek dáme do mixéru a mícháme. Postupně přiléváme víno. Nalijeme do misek, ozdobíme hrozinkami a podáváme.
 

 


Višně v rumu

  • 400 g medu

  • 0,3 l rumu

  • 500 g višní

Do sklenice postupně vrstvíme omyté višně, zaléváme rumem a tekutým medem. Višně musí být zcela potopené. Po odležení višně používáme na zdobení a do alkoholických koktailů, tekutinu můžeme pít jako višňový likér.
 

 


Zmrzlina

Zmrzlinu slazenou medem můžeme vyrobit prakticky z čehokoliv. Nejlépe ovšem z ovoce. Ovoce nejprve nakrájíme na menší kousky a zmrazíme. Zmražené dáme do mixeru a během mixování přidáme med podle chuti, případně smetanu nebo kondenzované mléko. Typ: Přijde králíček ke stánku se zmrzlinou: "Máte mrkvovou zmrzlinu?" "Nemáme králíčku." Druhý den přijde opět králíček ke stánku se zmrzlinou: "Máte mrkvovou zmrzlinu?" "Nemáme králíčku." Třetí den přijde králíček ke stánku se zmrzlinou: "Máte mrkvovou zmrzlinu?" "Ano máme králíčku!" "Ta je hnusná co?"

Jahodový zmrzlinový pohár

  • 1/2 l jahod

  • 2 citrony

  • 1 hrnek medu

  • 2 hrnky vody

  • sníh z 1 bílku

Jahody propasírujeme, smícháme s medem a vodou necháme stát několik hodin. Směs dáme do mrazáku a jakmile začne tuhnout vmícháme sníh z vaječného bílku. Znovu dáme do mrazáku.

Mražený grapefruitový kokteil

  • 1/2 l vody

  • 4 hrnky grapefruitového džusu

  • 2 lžičky želatiny

  • 2 hrnky medu

  • trocha nasekaného kandovaného ovoce

Dvě lžíce studené vody nalijeme na želatinu a necháme změknout. Přelijeme vřelou vodou, přidáme med a mícháme dokud se vše nerozpustí. Přidáme džus. Necháme schladnout a dáme do mrazáku. Zdobíme kandovaným ovocem.
 

 


Chléb a pečivo

Kukuřičný chléb

  • 3/4 hrnku kukuřičné mouky

  • 1 hrnek hladké mouky pšeničné

  • 1 lžička kypřicího prášku

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 hrnek mléka

  • 1/4 hrnku medu

  • 1 vejce, našlehané

  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Smícháme suché ingredience, přidáme mléko, med, vajíčka a máslo. Pečeme ve vymaštěné formě při 200 °C asi 25 minut.
 

 


Otrubový chléb s podmáslím

  • 1 hrnek otrub

  • 1 hrnek hladké mouky

  • 1/2 hrnku hrozinek

  • 2 lžíce oleje

  • 1/2 hrnku medu

  • 3/4 hrnku podmáslí

  • 1 vejce

  • 1 1/2 lžičky jedlé sody

  • 1/2 lžičky soli

  • 1/2 lžičky skořice

Smícháme otruby hrozinky, olej, med a podmáslí. Necháme odležet až se tekutiny vsáknou. Přidáme vejce a důkladně promícháme. Odděleně promícháme mouku, sodu, sůl a skořici. Lehce vmícháme do těsta. Pečeme ve vymazané a vysypané formě při 170 °C 45 minut.
 

 


Sýrový celozrnný chléb

  • 3 hrnky celozrnné mouky

  • 4 hrnky hladké mouky

  • 1/3 hrnku medu

  • 1 lžička soli

  • 40 g droždí

  • 2 hrnky vody

  • 2/3 hrnku mléka

  • 3 hrnky strouhaného čedaru

  • 1 bílek

  • sezamová semínka

V teplém mléce a vodě rozpustíme med a rozmícháme droždí, necháme vzejít na teplém místě. Na vál prosijeme mouku, ve středu vytvoříme důlek do kterého nalijeme kvásek. Zaděláváme těsto, postupně přidáváme sýr. Důkladně několik minut zpracováváme. Na teplém místě necháme těsto přikryté utěrkou nakynout, až zdvojnásobí objem. Těsto rozdělíme na 6 kousků, z každého vyválíme asi 40 cm dlouhý váleček. Ze tří válečků spleteme bochník, máme tedy dva bochníky. Pod utěrkou necháme opět nakynout na dvojnásobný objem. Před pečením potřeme bílkem rozšlehaným s trochou vody. Pečeme při 200 °C asi 45 minut.
 

 


Koláče a dorty

Citrónová poleva na dorty a perníky

  • 250 g změklého másla

  • 1/4 hrnku medu

  • 1 vanilkový cukr

  • 3/4 odtučněného sušeného mléka

  • citrónová šťáva a kůra ze dvou citronů

V míse smícháme med, máslo a vanilkový cukr. Po částech přidáváme sušené mléko, citrónovou šťávu a kůru. Mícháme, dokud poleva není hladká. V případě potřeby zahustíme sušeným mlékem nebo zředíme šťávou.
 

 


Citronový dort

  • 1 sáček želatiny (s citronovou nebo pomerančovou příchutí)

  • 1/2 hrnku vody

  • štáva z 1/2 citronu

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 malé neslazené kondenzované mléko

  • 250 g piškotů nebo dortový korpus

Kondenzované mléko dáme v předstihu do ledničky. V horké vodě rozpustíme želatinu. Přidáme med a citronovou štávu a dobře promícháme. Zchlazené mléko našleháme a lehce vmícháme do roztoku. Na dno dortové formy dáme vrstvu piškotů (nebo korpus) a přelijeme roztokem. V lednici necháme ztuhnout.
 

 


Datlový dort

  • 2 hrnky strouhanky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 2 hrnky medu

  • 1 hrnek vlašských ořechů

  • 1/2 hrnku mouky

  • 4 vejce

  • 2 hrnky krájených datlí

  • 1 vanilkový cukr

  • šlehačka

Našleháme žloutky a postupně přidáváme med. Do směsi přidáváme předem promíchané suché přísady, ořechy, datle a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Rozprostřeme ve vymazané a moukou vysypané formě. Pečeme asi 30 minut, dokud koláč při stlačení ve středu nezačne pružit. Podáváme horký zdobený šlehačkou.
 

 


Dýňový dortový korpus

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/2 lžičky skořice

  • 3 hrnky strouhané dýně

  • špetka soli

  • 5 rozšlehaných vajec

  • 1 1/2 hrnku kondenzovaného neslazeného mléka

  • 1 vanilkový cukr

  • karamel z 1/2 hrnku cukru

  • na ozdobu:

  • 1/2 hrnku šlehačky

  • 1 lžíce medu

  • 1/4 lžičky zázvoru

Postupně smícháme med, skořici, sůl, dýni, vejce, mléko a vanilkový cukr. Nalijeme do formy vylité karamelem. Pečeme ve střední troubě něco přes 1 hodinu, dokud špejle zastrčená do středu korpusu není suchá. Korpus vyklopíme a zdobíme šlehačkou smíchanou s medem a zázvorem.
 

 


Holandský zázvorový koláč

  • 200g másla

  • 5 žloutků

  • 5 bílků na sníh

  • 200g mouky

  • 1 lžička prášku do pečiva

  • 150g rozehřátého medu

  • několik kousků čerstvého zázvoru uvařeného v cukrové vodě (nebo kandovaného)

Máslo utřeme se žloutky, postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a med. Nakonec vmícháme nakrájený zázvor a sníh. Vlijeme do vymazané formy a pečeme v mírné troubě asi 50 minut.
 

 


Jablečný koláč s máslovou drobenkou

  • 1 kg jablečného pyré

  • špetka skořice

  • špetka muškátového oříšku

na drobenku:

  • 1/2 hrnku ořechů

  • 1 hrnek polohrubé mouky

  • 1/2 hrnku celozrné mouky

  • 1/4 hrnku másla

  • 1/4 hrnku medu

Do robota vložíme ořechy a několika krátkými pulsy rozsekáme na kousky. Přidáme mouku a promícháme. Přidáme na kousky nakrájené máslo a med a znovu krátce promícháme až se vytvoří sypká drobenka, směs se nesmí spojit. Pyré rozprostřeme na plech, posypeme kořením a drobenkou a pečeme dokud nezezlátne. Podává se nejlépe horký, přelitý teplým řídkým vanilkovým pudinkem nebo šodo.
 

 


Krém do medovníku

  • 1/4 l mleka

  • 2 navrsene pol. lzice vanilkoveho pudingu

  • 15dkg cukru (opet jemny)

  • 15dkg masla

  • 8dkg strouhanych vlasskych orechu

Utreme maslo s cukrem do peny, pridame orechy a postupne vmichame vychladly puding z vyse uvedeneho mnozstvi mleka a pudingoveho prasku.
 

 


Medovnik Release 2.0 paní

Urcite se dela ve vice verzich ale tato je rozhodne dost jedla na to, aby medovnik rychle zmizel pod naporem stravniku. :-). J. P.

  • 4 zloutky

  • 75 cukru na peceni (jemny)

  • 150g hrube mouky

  • 1/2 lzicky jedle sody nebo prasku do peciva

  • 100g medu

  • 2 lzice vody

  • snih ze 4 bilku

  • cca 2 lzicky pernikoveho koreni (napr. Kotanyi) (jinak v korenich do perniku se objevuji dle zvyklosti nektere z nasled. slozek: pepr, skorice, anyz, zazvor, hrebicek, kardamom, nove kor., fenikl)

  • hracickove mohou udelat z cukru karamel

  • na posyp: nastrouhany pernik na strouhani

Zloutky s cukrem utreme do peny, pridame 2 lzice teple vody, pak rozpusteny med (je-li cukernaty, musi se ohrat). Dale primichame mouku s korenim a praskem do peciva. Nakonec jemne vmichame snih z bilku. Peceme ve vymazane a vysypane dortove forme v mirne troube. (zpocatku vice zprudka aby testo vybehlo; podle konkretnich podminek lze testo zvrchu prykryt kusem alobalu) Hotovy dort rozkrojime na 3 placky (narizneme nozem po okraji a zbytek reznou niti jako knedliky). Slepime kremem placky k sobe (nezapomente nechat stranou krem na potreni zvrchu a z boku. Pak potreme kremem boky dortu a posypeme je strouhanym pernikem (napr. pres cednicek na caj - pozor prace pro 4 ruce!). Nakonec potreme kremem vrsek dortu a opet zasypeme pernikem. Nechame v chladu odlezet asi puld dne aby sel medovnik dobre krajet a vrstvy byly dobre spojene.
 

 


Vánoční dort

  • 4 lžíce kukuřičného škrobu

  • 3/4 hrnku medu

  • 2 hrnky vody

  • 1 vanilkový cukr

  • 1/2 lžička mandlové příchutě

  • sníh ze tří bílků

  • šlehačka

Vodu med a vodu spolu krátce povaříme, přidáme vanilkový cukr a mandlovou příchuť. Horkou směs nalijeme na sníh a šleháme dalších 10 minut, resp. dokud směs nezhoustne. Nalijeme do pekáčku a pokryjeme šlehačkou. Ozdobíme višněmi, oříšky atp. Na několik hodin dáme vychladit.
 

 


Perníky

Celozrnný ovocný chlebíček

  • 1/3 hrnku jablečného moštu

  • 1 hrnek hrozinek

  • 1/5 hrnku nakrájených datlí

  • 1/3 hrnku sušeného nebo kandovaného ananasu

  • 1/4 hrnku sušených meruněk

  • 1 1/4 hrnku celozrnné mouky

  • 1/2 lžičky soli

  • špetka kypřícího prášku

  • 1/2 lžičky skořice

  • 1/4 lžičky nového koření

  • 1/4 lžičky muškátového oříšku

  • 1/4 lžičky kardamomu

  • 1/8 másla

  • 1/4 hrnku medu

  • 2 vejce

  • 1 vanilkový cukr

  • 1/2 hrnku nahrubo nasekaných ořechů

V hrnci prohřejeme mošt a sušené ovoce a necháme přikryté odležet do druhého dne. Mouku prosijeme spolu s kořením. V míse našleháme med, máslo a vejce. Vmícháme mouku, ovoce a nakonec ořechy. Uplácáme bochník potřeme máslem a pečeme na vymaštěném plechu 3 až 3 1/2 hodiny při 170 °C.
 

 


Mrkvovec (dýňovec, řepovec, makovec...)

  • 1/2 hrnku změklého másla nebo 100% tuku na pečení, lze použít i olej

  • 1/2 hrnku medu

  • 1 vejce

  • 2 hrnky jemně nastrouhané mrkve

  • 1/2 hrnku hrozinek

  • 1/2 hrnku hrubě nasekaných ořechů

  • asi 1/2 hrnku pomerančového džusu nebo vody

  • 1 hrnek polohrubé mouky

  • 1 hrnek celozrnné mouky

  • 3 lžičky prášku do pečiva

  • 1 vanilkový cukr

  • 2 lžičky mletého koření (typu skořice, zázvor, muškátový oříšek...)

  • 1/4 hrnku slunečnicových semínek na ozdobu

V jedné míse promícháme mrkev, ořechy, hrozinky, džus, rozpuštěné máslo nebo olej, rozšlehaná vejce a rozehřátý med. Ve druhé míse všechny suché přísady. Nakonec jemně smícháme obě části. Nalijeme do vymaštěného a vysypaného pekáčku, posypeme slunečnicovými semínky a pečeme při 180 °C asi 45 minut. Mrkvovec má mnoho variant, místo mrkve, ořechů a hrozinek se dá použít cokoliv jiného (nastrouhaná dýně nebo cukrová řepa, mletý mák, kandované ovoce, kokos, ovesné vločky, banán...). Podobně se dělají ovesné keksy, populární v Americe.
 

 


Ovocný chlebíček

  • 75g másla

  • 75g přírodního cukru

  • 2 lžíce medu

  • 1 vejce

  • 200g celozrnné mouky

  • 1 lžička prášku do perníku

  • špetka soli

  • 1 hrnek malých kousků různého ovoce

  • 5 lžic mléka nebo vody

Utřeme máslo s cukrem, postupně vmícháme med a vejce a nakonec opět postupně zbytek surovin. Peče se ve formě na biskupský chlebíček ve střední troubě asi 3/4 hodiny.
 

 


Perník jako od babičky

  • 1/2 kg mouky

  • prášek do perníku

  • 9 lžic oleje

  • 1 lžíce kakaa

  • 1 vejce

  • 250g rozehřátého medu

  • vlažná voda

Ze všech surovin kromě vody vymícháme těsto, vodu přidáváme podle potřeby, aby těsto bylo právě tak řídké, aby šlo nalít do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku. Pečeme ve střední trobě asi 1/2 - 3/4 hodiny.
 

 


Perník ruský

  • asi 3/4 kg hladké mouky

  • 300g medu

  • štáva a kůra z jednoho citronu

  • 3 žloutky

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 lžička skořice

  • 1 lžička tlučeného hřebíčku

  • 8 lžic oleje

  • kandované ovoce, hrozinky, ořechy, rum, zavařeninu atp. na nádivku

Žloutky, med a prášek do pečiva utřeme, vmícháme olej, koření, štávu a kůru z citronu a tolik hladké mouky, aby vzniklo tužší těsto. Necháme ho odpočinout a vyválíme z něj dvě placky velikosti plechu. Spodní placku na plechu poklademe nádivkou, zakapeme rumem a zakryjeme druhou plackou. Pečeme v mírné troubě asi půl hodiny. Po vychladnutí potřeme polevou a posypeme ořechy.
 

 


Perník na figurky

Perník na vánoční figurky staročeský

  • med tekutý dle potřeby

  • 1 kg celozrnná mouka

  • 1 lžíce mletého koření (skořice, zázvor, hřebíček, nové koření, celý fenikl a anýz)

Rozehřátý (tekutý) med prohněteme důkladně s kvalitní celozrnnou moukou (žitnou nebo i pšeničnou) a tlučeným kořením až vznikne tužší těsto, asi jako na chleba. Necháme odležet v chladu několik dnů až týdnů. Před pečením dáme do tepla, znovu prohněteme a vyválíme tenkou (2 - 3 mm) placku. Vykrajujeme figurky, které pečeme na plechu vymazaném včelím voskem. Figurky se před pečením, nebo těsně po vytažení z trouby potřou rozšlehaným vejcem. Vychladlé se zdobí cukrovou polevou. Perník z tohoto těsta změkne jen při uložení v chladu a vlhku, v paneláku ho nedělejte, pokud ho chcete jíst!
 

 


Perník na figurky z "odpalovaného" těsta

  • 250g hladké mouky

  • 100g medu

  • 70g cukru

  • 30g másla

  • citronová kůra

  • 1 lžička jedlé sody

Z medu a cukru uvaříme syrup, mícháme a sbíráme pěnu až trochu zkaramelizuje. Do horkého přidáme 200g mouky a vařečkou vypracujeme těsto. Po vychladnutí vmícháme rozpuštěné máslo, kůru a sodu promíchanou se zbytkem mouky. Vypracujeme těsto a tvoříme figurky z placky 1cm silné.
 

 


Perník na zvířátka

  • 650g hladké mouky

  • 250g moučkového cukru

  • 80g rozpušteného 100% tuku na pečení

  • 4 vejce

  • 5 lžic medu

  • 1 lžička jedlé sody

  • 2 lžičky koření do perníku

Vejce utřeme s cukrem, přidáme koření, tuk, med a postupně tolik mouky až vznikne vláčné těsto. Necháme odpočinout alespoň několik hodin.

 

 


Poleva na zdobení perníčků kornoutkem

  • 1 bílek

  • 1/2 lžičky citronové štávy

  • 1 lžička bramborového škrobu

  • asi 4 lžíce moučkového cukru z Modřanského cukrovaru

Všechny suroviny přesyjeme přes jemné sítko. Smícháme bílek a škrob a přidáváme postupně cukr a štávu a ručně třeme a třeme až je poleva hladká a dostatečně hustá. Zkusíme jestli se při zdobení neroztéká, jinak ještě přidáme cukr. Polevu přikrýváme utěrkou aby neoschla. Místo tradičních kornoutků můžeme použít sáček od mléka s odtřiženým rohem. Perník nezdobíme hned po upečení, ale až po několika dnech odležení, jinak se poleva loupe.
 

 


Rady pro pečení figurek

Figurky před (někdo má raději po) pečením potíráme rozšlehaným vejcem, do kterého můžeme kvůli barvě přidat trochu karamelu. Rozložíme na plech potřený včelím voskem a pečeme v ostřejší troubě. Po vyjmutí z trouby ihned perníčky sundáme z plechu, ještě horký plech znovu potřeme kouskem včelího vosku, perníčky rozložíme na rovnou plochu. Po vychladnutí ztvrdnou a je možné je přesypat do krabice atp.
 

 


Vánoční a čajové pečivo, keksy

Linecké koláčky

  • 1/4 kg hladké mouky

  • 100g medu

  • štáva a kůra z 1/2 citronu

  • 1 vejce žloutky

  • na špičku nože prášku do pečiva

  • 100g másla nebo oleje

Vejce, med a prášek do pečiva utřeme, vmícháme olej, štávu a kůru z citronu a tolik hladké mouky aby vzniklo tužší těsto. Necháme ho odpočinout a vykrajujeme kolečka, v polovině z nich vypíchneme otvor. Pečeme v mírné troubě asi půl hodiny. Po vychladnutí slepujeme marmeládou.
 

 


Medové pečivo

  • 500g hladké mouky

  • 1 dl vody

  • 250g medu

  • 1/8 másla

  • 1 vejce

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička koření (letá skořice, hřebíčky, celý anýz a fenykl)

  • 100g půlek vlašských ořechů na ozdobu

Mouku přesejeme a asi 100g dáme stranou. Ve vodě svaříme med a horký roztok nalijeme na zbytek mouky a vařečkou promícháme. Přidáme máslo a znovu dobře promícháme. Po vychladnutí přidáme zbytek surovin až vznikne řídké těsto. Necháme 2-3 dny odležet. Lžičkou tvoříme kopečky na vymaštěném plechu a ozdobíme půlkou ořechu. Pečeme ve střední troubě.
 

 


Ovesné keksy (Oatmeal cookies)

  • 3/4 hrnku změklého másla nebo 100% tuku na pečení

  • 1 hrnek medu

  • 1 vejce, našlehané

  • 1/4 hrnku hrozinek

  • 1 lžíce horké vody

  • 2 1/2 hrnku polohrubé mouky

  • 1 1/2 hrnku vloček

  • 1 1/4 lžičky prášku do pečiva

  • 1/4 lžičky jedlé sody

  • 3/4 lžičky soli

  • 1 vanilkový cukr

  • 2 lžičky mletého koření (typu skořice, zázvor, muškátový oříšek...)

V jedné míse promícháme hrozinky, vločky a vodu, ve druhé míse všechny suché přísady. Z másla a medu pak našleháme medové máslo a opatrně vmícháme vejce. Po částech přidáváme střídavě suchou a mokrou směs. Naléváme po lžících na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme při 190 C asi 25 minut. Dávka je na asi 60 keksů.
 

 


Rumové kuličky

  • 6 lžic rumu

  • 1/2 hrnku medu

  • 1/2 kg mletých vlašských ořechů

  • 1 sáček piškotů

Smícháme všechny přísady. Pomocí lžíce tvoříme kuličky. V chladu vydrží 6 týdnů.
 

 


Ruské smetanové sušenky

  • 350g medu

  • 250g smetany (může být kysaná)

  • hladká mouka

  • sklenice vody

  • 1 lžička sody

Rozmícháme med ve smetaně, přidáme sklenici studené vody a tolik mouky aby vzniklo vláčné těsto. Vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Kolečka pečeme na vymazaném plechu při střední teplotě.
 

 


Sezamové máslové sušenky

  • 2 1/2 hrnku celozrnné mouky

  • 1/3 hrnku medu

  • 1/2 lžičky mletého kardamomu

  • 1 hrnek změklého másla

  • 3 lžíce sezamových semínek opečených nasucho na pánvi dozlatova

Med a máslo našleháme, přidáváme postupně ostatní ingredience. V chladničce vychladíme 1 hodinu. Tvoříme malé kuličky. Pokládáme na pečící folii, před pečením kuličky mírně stlačíme navlhčenou lžící. Pečeme při 160 °C 15 minut.
 

 


Sněhové kuličky

  • 1 hrnek másla nebo tuku

  • 1 vanilkový cukr

  • 2 hrnky hladké mouky

  • 1/4 hrnku medu

  • 1/2 lžičky soli

  • 3/4 hrnku mletých ořechů

Našleháme spolu med a máslo, přidáváme postupně mouku, vanilku a ořechy. Tvoříme kuličky, pečeme při 180 °C 10-12 minut. Ještě za horka obalíme v moučkovém cukru.
 

 


Ukrajinské sušenky

  • 350g medu

  • 250g sádla

  • 80g cukru

  • špetka soli

  • hladká mouka

  • sklenice vody

  • 1 lžička sody

Rozehřáté sádlo a cukr utřeme, vmícháme med, sklenici studené vody a tolik mouky aby vzniklo tuhé těsto. Vyválíme placku a vykrajujeme kolečka. Kolečka pečeme na vymazaném plechu při střední teplotě.
 

 


Vánoční pokušení

  • 2 hrnky drcených piškotů

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 lžíce brandy

  • 2 lžíce pastovaného medu

  • 2 lžíce změklého másla nebo tuku

  • 1 hrnek čokolády na vaření

náplň:

  • 1 hrnek nasekaných datlí

  • 1/2 hrnku hrozinek

  • 1/4 hrnku kandovaných višní

  • 1 hrnek hrubě nasekaných ořechů

  • 2 lžíce pastovaného medu

  • 2 lžíce brandy

  • 1/4 hrnku kandovaných višní na ozdobení

Na mírném ohni rozehřejeme máslo a čokoládu. Změklou směs smícháme s piškoty, s brandy, s medem a solí. Polovinu směsi namačkáme do pekáčku. Nápln zahřejeme na pánvi až k varu a naklademe do pekáčku. Zakryjeme druhou polovinou piškotové směsi. Zchladíme v lednici a nakrájíme na kostky. Každou kostku ozdobíme višní.
 

 


Nápoje

Bowle třešňové

  • 100 g medu

  • 0,5 kg třešní

  • 2 lžíce rumu

  • 0,7 l červeného vína nebo třešňového či višňového medového ovocného vína

  • 1 citrón

  • 2 dcl sodovky

Omyté vypeckované třešně dáme do skleněné nádoby, zakapeme rumem, citronovou šťávou a medem, zalijeme polovinou vína, promícháme a necháme v chladničce alespoň hodinu odležet. Zalijeme zbytkem vína, vychlazenou sodovkou a podáváme.
 

 


Likér bezinkový

  • 6 l dobře vyzrálých kuliček bezu černého

  • 2 l vody

  • 3 vanilkové cukry

  • 150 g mleté černé kávy

  • 1 - 1,5 kg medu

  • 2 l tuzemského rumu

Bezinky povaříme ve vodě 15 minut; před koncem varu vsypeme kávu a po odstátí scedíme. Po vychladnutí doplníme vanilkový cukr, med a rum.
 

 


Likér rybízový

  • 1 litr rybízové šťávy

  • 1 litr rumu

  • 0,8 kg medu

Rybíz rozmačkáme a necháme několik dní nakvasit. Vylisujeme šťávu, přidáme rum a med.
 

 


Likér vaječný

  • 200g medu

  • 300ml smetany

  • 8 žloutků,

  • 2 celá vejce

  • 2 vanilkové cukry

  • tuzemský rum

Vše kromě rumu dáme do mísy nad hrncem s vařící vodou a intenzívně mícháme až do zhoustnutí. Přecedíme a po vychladnutí smícháme se stejným objemovým množstvím tuzemského rumu.
 

 


Likér višňový

  • 1/2 litru višní

  • 2 kousky skořice

  • několik hřebíčků

  • 1 rozkrojený nezralý vlašský ořech

  • 1/2 kg medu

  • 1 litr rumu

Ve skleněné nádobě necháme stát 14 dní, poté likér scedíme a stočíme do lahví.
 

 


Punč kávový

  • 3 lžíce medu

  • 1 dcl rumu

  • 2 dcl bílého vína nebo jablečné ovocné medoviny

  • 0,5 l kávy

Do horké kávy vmícháme ostatní ingredience a podáváme.
 

 


Punč vánoční

  • 6 sklenic jablečného džusu (zčásti možno "vylepšit" jablečným vínem, příp. 1 dcl whisky)

  • 7 kousků skořice

  • 1/4 lžičky muškátového oříšku (alternativně možno použít hřebíček)

  • 1/4 hrnku medu

  • 3 lžíce citrónové šťávy

  • 1 lžička strouhané citrónové kůry

  • 2 hrnky neslazené ananasové šťávy

V přikryté nádobě zahříváme džus, víno a jeden kousek skořice až téměř k varu. Přidáme další přísady a ještě chvíli zahříváme. Scedíme do sklenic, každou sklenici ozdobíme kouskem skořice. V teplém období roku se podává vychlazený.
 

 


Vitamínová bomba proti nachlazení

  • zelený čaj

  • šťáva z jednoho grepu

  • šťáva z jednoho citronu

  • několik lžiček medu

Do čerstvě uvařeného zeleného čaje přidáme šťávu z jednoho grepu a z jednoho citronu, podle chuti osladíme medem. Pijeme každé ráno.
 

 


Další recepty

Nakládaná dýně (broskve, hrušky)

  • 6 litrů ovoce

  • 1 litr vinného octa

  • 6 hrnků medu

  • 1 lžíce mletých hřebíčků

  • 1 kousek zázvoru

  • 5 kousků skořice

Ovoce oloupeme, případně nakrájíme. Z medu a octa uvaříme syrup spolu s kořením vloženým do plátěného pytlíku. Vložíme ovoce a vaříme do poloměkka. Odstavíme, přikryjeme a necháme stát přes noc. Odstraníme pytlík s kořením a plníme do sklenic. Ovoce přelijeme syrupem. Sterilizujeme ve vařící lázni 20 minut.
 

 


Švestkový kompot

  • 4 litry švestek

  • 2 hrnky octa

  • 3 hrnky medu

  • 1 lžíce hřebíčků

  • 1 několik kousků skořice

  • 1 lžíce nového koření

Omyjeme švestky a dáme do mísy. V hrnku povaříme (asi 10 minut) ostatní ingredience a roztok nalijeme na švestky. Necháme stát přikryté přes noc. Přivedeme k varu a chvilku vaříme (švestky se nesmí rozvařit). Naplníme do sklenic, uzavřeme a sterilizujeme ve vařící lázni 10 minut.